Fotó: MTI/Komka Péter, illusztráció

Ma a nemzetpolitika középpontjában a jövő megalapítása áll: az identitás erősítése, a külhoni családok támogatása és a szülőföldön való boldogulás – hangsúlyozta Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára szerdán a muravidéki Dobronakon, a Kézművességek Házának ünnepélyes megnyitóján.

Fotó: MTI (archív, illusztráció)

Az államtitkár a nap folyamán magyar kormánytámogatással felújított két intézményt adott át, a már említett Kézművességek Házát, a pártosfalvi kéttanyelvű óvodát, valamint a dobronaki játszóteret. 

Potápi Árpád János beszédében kiemelte: ma az egyik legfontosabb dolog az, hogy hűek maradjunk kultúránkhoz. Mint mondta:„őriznünk kell azokat a hagyományokat, amelyeket dédszüleink, nagyszüleink hagytak ránk, és ezeket kell továbbadnunk gyermekeinknek és unokáinknak is, mert csak ez lehet fennmaradásunk és jövőnk záloga”. 

Kifejtette: a magyar kormány programjaival azt kívánja elérni, hogy külhonban is gazdaságilag stabil, életerős közösségek maradhassanak fenn. Ezért kiemelt hangsúlyt fordítanak az oktatásra, amivel az a céljuk, hogy minden magyar gyermeknek természetes legyen az anyanyelven való oktatás a bölcsődétől egészen a felsőoktatásig. Úgy vélte, hogy sikeres útra léptek, amelynek eredményei Kárpát-medence-szerte fizikailag is tapasztalhatóak. 

Potápi Árpád János elmondta: 2017. április elsején tették le a most átadott dobronaki Kézművességek Házának alapkövét. Jelezte, hogy a Muravidéken is gazdag múltja van a kézművességnek, mint amilyen a tojásdíszítés vagy mézeskalács-készítés régi időkre visszatekintő hagyománya. „A ma átadott ház hivatott mindezeknek a számunkra fontos népi értékeknek óvóhelyéül szolgálni, fiataljainkat ezekre a mesterségekre és a jövőnk építésére tanítani” – mutatott rá. 

Reményének adott hangot továbbá, hogy a létesítmény nemcsak a dobronaki magyarság, hanem a muravidéki magyarság kulturális, illetve szellemi központjává is válik. „Cár Anna elnök asszonynak van egy olyan terve, hogy lehetőséget teremt ebben a kicsiny házban minden magyar tájegység bemutatkozására, ezáltal pedig néhány éven belül Dobronak nevét mindenhol ismerni fogják a Kárpát-medencében” – fogalmazott az államtitkár. 

Ezzel párhuzamosan még két átadási ünnepség volt a Muravidéken. Pártosfalván elkészült a kéttannyelvű óvoda felújítása, amelyet a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program keretében a magyar kormány 10 millió forinttal támogatott, valamint az óvodaprogrammal párhuzamosan több játszóteret is felújított, az egyiket éppen Dobronakon. Az államtitkár mindhárom ünnepségen részt vett.