A Nézőpont Intézet által készített felmérésből kiderül, hogy a megkérdezettek mintegy kétharmada részt venne a referendumon, a tandíj, a vizitdíj és a kórházi napidíj eltörlése is 81-91 százalék támogatottságú.

A válaszadók kétharmada úgy gondolja, hogy az eredményt látva nem fog távozni a kormány, de ugyanannyian gondolják azt is, hogy le kellene mondania.

Az összes megkérdezett (1000 fő) 36 százaléka helyesli, míg 33 százalékuk nem tartja jó ötletnek a népszavazást. E körön belül – a kutatóintézet felmérése szerint – a 18-44 éves korosztály többsége jó ötletnek tartja, míg az ennél idősebbek nagyobbik része már nem. Leginkább a nyugdíjasok, a munkanélküliek, valamint az alapfokú képesítéssel rendelkezők szkeptikusak a kezdeményezéssel szemben. Ugyanakkor a budapestiek, a megyeszékhelyen élők és a falusiak nagyobbik része is helyesli a referendumot; az „egyéb városokban élők” többsége viszont nem.

E szubjektív vélemények azonban nem nyújtanak teljes képet a referendum várható sikeréről, illetve sikertelenségéről: a szavazáson részt venni szándékozók aránya viszont már annál inkább. A megkérdezettek több mint 60 százaléka ugyanis (legalábbis most ezt mondta) elmegy szavazni. E részvételi arány közel tíz százalékkal magasabb azokénál, mint akik a parlamenti választásokon kívánnak élni szavazati jogukkal. A részvételüket biztosra ígérők körében ráadásul elsöprő azoknak a száma, akik az igen mellé húznák be az ikszet: a vizitdíj és a kórházi napidíj eltörlését a voksolni szándékozók 90 illetve 91 százaléka tartaná helyesnek, míg a tandíj megszüntetését 81 százalékuk szavazná meg.

(Magyar Nemzet)