Kétségbeesés, kétely és teljes tanácstalanság lett úrrá Neszmély polgárain, miután a polgármester április közepén betegsége miatt lemondott tisztségéről. Lemondását követően lavinaszerű médiahadjárat vette kezdetét, amely maga alá temette a település polgárainak bizalmát is. A nagy többséggel megválasztott, korábban népszerű vezetőt a közelmúltban két ízben is súlyos autóbaleset érte, azt követően, hogy hirtelen kihagyott a szíve. Orvosai műtétet javasoltak, Benkő Ferencet azóta megoperálták. Jelenleg szívszanatóriumban ápolják.

Neszmély festői helyen, a Duna partján fekvő, 1500 lelket számláló település. Szőlővel borított hegyoldallal, kanyargó Dunaparti ösvényekkel, gondozott portákkal, vályogházakkal. Némelyikükre igencsak ráférne a tatarozás. De miből telne rá? Neszmély polgárai nem különösebben gazdag emberek. Most pedig végképp kilátástalan helyzetbe kerültek: üres a kassza.

A település határában, egy földút mentén eldugott szeméttelep húzódik a völgyben. Sehogy sem illenek a virágzó fák, a lankák közé az ócska fotelek, a műanyag flaskák, a fák ágain hintázó nejlonzacskók, a lomtalanításból származó bútordarabok, az úton szétszórt üvegszilánk, a kommunális hulladék. Az elhagyott bekötőúton különös zaj üti meg a fülünket. A távolból motorzúgás hallatszik: egy személyautó közeledik. Az autóban két csinos, fiatal, jól sminkelt és jól öltözött hölgy ül, az egyik ölében egy pincsikutya. Az autót vezető nő türelmetlenül ránk dudál: ugyan miért álljuk el az utat? Úti céljuk egyértelműen a szeméttelep. Vagyis kihozták szépen autóval a szemetet. Ki tudja, hányadszor, és már hány éve?

Ezt a telepet szomorú örökségül kapta Neszmély közelmúltban lemondott polgármestere. Hiába próbálta felszámolni, mindig akadt utánpótlás. Amit elhordtak reggel, összegyűlt estére. Vagy az éj leple alatt. A látvány nemcsak szívszorongató, de a szemét veszélyes is: öngyulladásra hajlamos anyagokat éppúgy leraktak oda az autósok, mint egyéb kommunális hulladékot. Ami pedig meggyulladhat, az meg is gyullad. A forró kánikulában többször előfordult, hogy a településen fojtó füst gomolygott. A helyi tűzoltóautó hasztalan próbálta megfékezni a tüzet. Vízzel ugyanis nem volt oltható. A település polgármestere ekkor engedélyezte annak az építési törmeléknek a lerakását, aminek a következménye hulladékgazdálkodási bírság lett. A tűz végre kialudt, az önkormányzatot mégis megbüntették.

A fellebbezés után különös dolog történt: a bírság összegét nem csökkentették, hanem épp a háromszorosára emelték… Ez tavaly történt. Noha azóta egy bírósági per is folyamatban van az üggyel kapcsolatban, az Északdunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség nem várt tovább: április 30-án benyújtotta a számlát. Összege több mint 24 millió forint, amelyhez kétmillió forintos késedelmi pótlék is társul. Ezeknek a tételeknek, vagyis több mint 26 millió forintnak az erejéig az APEH április 30-án inkasszót nyújtott be az önkormányzat számláira. Így történhetett meg, hogy az önkormányzat nem tudta kifizetni az intézményeiben dolgozók áprilisi bérét. A település gyakorlatilag fizetésképtelenné vált. A számlán levő valamivel több mint hétmillió forintot az inkasszó elvitte. De hogyan juthatott egy viszonylag jó adottságokkal rendelkező település idáig?

Neszmély 250 milliós éves költségvetéséhez képest óriási összeg ez a bírság, állapítják meg elkeseredetten a település polgárai, a képviselő-testület tagjai. Hiába. Nincs kihez fordulniuk: teljesen tehetetlenek. A hónap közepén ugyanis lemondott a polgármester.

– Csődbe vitte a falut – mondják napról napra egyre többen.

Korábbi támogatói ellene fordulnak, a képviselő-testületben is egyre többen vannak, akik osztják ezt a véleményt.

– Miatta léptem be a képviselő-testületbe – mondta a Demokratának Barcsa Pál, a képviselő-testület tagja, aki civilben tanár, festőművész. – Mindenben támogattam, vakon megbíztunk benne. Most pedig annyi pénzünk sincs, hogy damilt vegyünk a fűnyíróba – panaszolja a képviselő, aki úgy érzi, a polgármester magára hagyta a települést. – Nagyon jó ötletei voltak. Borturizmus, gasztronómia. Hajóskanzen… Tervek? Talán illúziók. Tény, hogy mindenkivel megtalálta a hangot. Ha valaki meghalt a faluban, elment a temetésére. Nagyon emberséges volt, mindenkinek segíteni akart. Azután váratlanul lemondott, és jöttek az inkasszók. A rendőrségi papírok. Akkor szembesültünk ezekkel az ügyekkel, amikor már késő volt. Most kórházban van, nem veszi fel a telefonját. Így nem tudjuk megkérdezni tőle, hogy mi ez az egész – tette hozzá a képviselő, aki szerint ott követte el a hibát a testület, hogy vakon megbízott polgármesterében.

Ez a bizalom a hitelképességhez is kellett. Volt, hogy több mint egymillió forinttal tartozott az önkormányzat a hentesnek, aki végül mindig megkapta a pénzt. Megérte hitelezni, mert a polgármester ötletei nagy forgalmat hoztak. De hitelezett az önkormányzatnak a falu legnagyobb adófizetője, a Hilltop Zrt. is. A polgármester lemondását követően a Hilltop Neszmély Zrt. igazgatósága közleményben tudatta, hogy a cégcsoport a borturizmust is segítő vonzereje növelése érdekében 2003 és 2006 között 9 alkalommal adott kölcsönt az időnként pénzszűkében lévő neszmélyi önkormányzatnak és 3 alkalommal az önkormányzat többségi tulajdonában lévő Duna Eurorégió Kht.-nak.

„A kölcsönadott összegek egy részét a kölcsönvevők banki átutalással visszafizették nekünk, míg a fennmaradó összeg – a kölcsönszerződésekben rögzítettekkel összhangban – helyi adófizetési kötelezettségeink teljesítésére fordítódott” – áll a közleményben.

A Hilltop részéről Török Imre lapunk kérdésére megerősítette, hogy a Hilltopnak a neszmélyi önkormányzattal szemben semmiféle követelése nincs. Másnak viszont van. Februárban azzal kereste meg az önkormányzatot a Bakonyvidéke Takarékszövetkezet, hogy a Duna Eurorégió Kht. részére felvett 15 millió forintot, valamint a Vág-Duna-Ipoly Eurorégió Fejlesztési Kht. részére felvett 20 millió forintos hitelt fizesse vissza. Áprilisban a képviselő-testület határozatban jelentette ki, hogy a felvett hitelekért az önkormányzat nem vállal készfizető kezességet. „A hitelfelvételhez becsatolt határozatok nem valósak, azokat a képviselő-testület nem alkotta meg” – áll a határozat szövegében. Hamis iratok alapján vett volna fel hitelt a neszmélyi önkormányzat két közhasznú társasága? Az ügyben jelenleg nyomozás folyik. Sokan egyszerűen nem tudják elhinni, hogy igazak lennének azok a hírek, amelyek hűtlen kezelésről, fantomcégekről, hamis iratokról szólnak. A gondok mellett lassan a bizalmatlanság is beköltözött Neszmélyre.

Tavaly novemberben, amikor Neszmély polgármestere a Demokratának nyilatkozott, látszólag még minden rendben volt. Senki sem gondolta, hogy a népszerű polgármester idő előtt távozik hivatalából. Benkő Ferenc, aki még 1989-ben lépett be az MDF-be, és jelenleg a párt megyei választmányának tagja, Neszmélyen függetlenként indult. Azok közé a progresszív gondolkodású, a fejlődést ösztönző vezetők közé tartozott, akik úgy döntöttek, hogy megmentik a település vasúti közlekedését, és pályáznak a szárnyvonal üzemeltetésére.

– Mi kérjük a vonatot és a pályát is – emelte fel akkor a szavát a vasutasmúltú polgármester, akinek minden igyekezete a település idegenforgalmi vonzerejének növelésére irányult. Nosztalgiavonatot is álmodott a faluba a menetrend szerinti vasúti közlekedés megtartása mellett. Neszmély polgármesterének nem ez volt az egyetlen nagy ívű kezdeményezése. Sokan komoly vízióval, a jövőbe vetett hittel és haladó gondolkodással megáldott vezetőt ismertek meg benne, aki nem sokat törődik az apróbb nehézségekkel. Előre menekülni a gondok elől – ez volt a hitvallása. A Hídverő Napok, a Neszmélyi Hozomány Európának, az Öt Kenyér, Két Hal Ünnep, a Magyar Hajózási Emléknap, a Márton-napi Vigasságok, a Csillagvirágos Téli Esték, illetve a Falukarácsony mind-mind számos hazai és külföldi vendéget vonzott a borturizmusról egyre híresebbé váló település számára.

– Amikor engem polgármesternek választottak, és a programomat meghirdettem, úgy döntöttünk a képviselőtársaimmal együtt, hogy rácáfolunk Ady Endre szomorkás vallomására, mely szerint a Duna partján sosem éltek boldog, kacagó népek. Elkezdtük a Duna-partot fejleszteni, hogy a kiváló adottságokat a falu javára fordíthassuk – nyilatkozta korábban a 24 óra című lapnak a település polgármestere.

És valóban: a művészeti iskola, a tűztáncház, a vízimalomszínpad, a gasztronómia, a borkóstolás, a hajóskanzen, a turizmus fellendítését szolgáló számos program a kicsiny falut világszerte ismertté tette. Svájci, holland és amerikai hajók kötöttek ki, 4-5 órás programmal várták a külföldieket, amelynek elmaradhatatlan részét képezte a neszmélyi rétessütés. A rétest a Duna-parton sorakozó kemencékben sütötték, a falu apraja-nagyja részt vett az előkészületekben, a kemencét a vendégek is kipróbálhatták… A sikertörténetnek azonban váratlanul vége szakadt.

A második ciklusát töltő, nagy többséggel megválasztott polgármester három hónap alatt kétszer karambolozott. Az első balesete februárban volt, amikor az önkormányzat egyik kht.-je által lízingelt Mazdával egy fának ütközött. Senki nem sérült meg a balesetben, és nem indult rendőrségi eljárás sem. Az autóroncs azóta is a polgármesteri hivatal udvarán áll. Második autóbalesetét követően – a saját tulajdonában lévő gépkocsival egy falnak ütközött – már a kórházból írt levelet a település polgárainak: tudatta velük, hogy április 15-én lemond tisztségéről.

„Tisztelt neszmélyi polgártársaim!

Neszmély község polgármestereként utolsó alkalommal szólítom meg falunk polgárait. Tájékoztatom Önöket, hogy megrokkant egészségem miatt a polgármesteri tisztségemről 2008. április 15-i hatállyal lemondok. Bizonyára értesültek arról, hogy az elmúlt időszakban két alkalommal szenvedtem súlyos autóbalesetet, amelyekből a Mindenható Isten élve adott vissza családomnak. A balesetek okát kereső orvosok azonban megállapították, hogy a túlhajszolt munka valószínűsíthetően két alkalommal is rövid ideig tartó szívleállást okozott, amely balesetekhez vezetett. A súlyosabb következmények elkerülése érdekében életmódváltozást és műtéti beavatkozást javasoltak. Őszintén sajnálom, hogy tönkrement egészségem miatt nem tölthetem ki a második polgármesteri ciklus idejét, amire pedig Önök mint választók magas szavazati aránnyal felhatalmaztak. Visszatekintve az elmúlt öt és fél év időszakára, az eredmények láthatóak. A szépen kiépített Duna-part, az idegenforgalom látványos fellendítése, a nagymértékű belterületi ingatlanokat tartalmazó új rendezési terv, a művészeti és szakképző iskola, az Európa Falu terve, a kikötők és a Hajóskanzen mind-mind a falu fejlődését szolgálta és a gazdagodó jövő perspektíváját vetíti előre. Ezért úgy érzem, hogy az egészségem megromlásához vezető megfeszített munka nem volt hiábavaló. Kérem Önöket, hogy olyan vezetőt válasszanak, aki képes arra, hogy a fejlődés útján tartsa településünket” – írta búcsúlevelében a polgármester.

Noha a levél magyarázatul szolgál lemondása okaira, a település lakói mégis találgatásokba kezdtek. Lemondását követően különös hírek jelentek meg a sajtóban.

„A rendőrség nyomoz, a falu csődbe került.”

„Hamis iratok 35 millió forintért” – adta hírül a megyei lap.

Már nem volt hivatalban, amikor a Népszava arról számolt be, hogy nem létező határozatok alapján jutott 15, illetve 20 millió forintos kölcsönhöz a neszmélyi önkormányzat két közhasznú társasága, amelyet a részletek nem fizetése miatt most a község kasszájából kellene visszaadni. A Demokrata szerette volna megkérdezni az ügyben a hitelt folyósító Bakonyvidéke Takarékszövetkezetet, a pénzintézet azonban nem kívánt az üggyel kapcsolatban lapunknak nyilatkozni. Mindenesetre szokatlan, hogy egy pénzintézet tárgyalás, egyezkedés, adósság-átütemezés helyett azonnali inkasszót alkalmaz…

A végső döfést azonban nem a takarékszövetkezet inkasszója, hanem az a 24 millió forintos hulladékgazdálkodási bírság és kamatai jelentették, amelyet a szeméttelepen a polgármester engedélyével lerakott építési törmelék miatt róttak ki. Az APEH április 30-án inkasszót nyújtott be az önkormányzat számláira.

– A számlán rendelkezésre állt az iskola, az óvoda, a polgármesteri hivatal alkalmazottainak bére. A számláinkat azonban az APEH zárolta – tájékoztatta a Demokratát a település jegyzője.

Ruzsa Anna egyelőre tisztán szeretne látni. Tárgyalni kell, egyezkedni, átütemezést kell kérni, sorolja, de úgy véli, Neszmély az adósságrendezési eljárást nem kerülheti el. A helyi választási iroda vezetőjeként hozzáteszi, hogy 2008. július 13-án Neszmélyen polgármester-választás lesz. Lesz-e jelölt a posztra? Nagy kérdés. Egyesek szerint az a baloldali érzelmű Mike Péter lehet a befutó, aki jelenleg is a képviselő-testület tagja és az előző választásokon Benkő Ferenc kihívója volt.

De miért ezek a sorozatos támadások? Mi állhat a háttérben? Nyilván nem Neszmély az egyetlen magyar település, amelynek súlyos anyagi gondjai vannak, és ahol nem mindenben értenek egyet a polgármester programjával. A polgármester ráadásul már lemondott, így valószínűsíthető, hogy nem az időközi polgármester-választás kikényszerítése a cél. Akkor hát micsoda?

Többen úgy vélik, nem Neszmély polgármestere az igazi célpont, hanem a fia. Benkő Szilárd ugyanis a Fidesz győri alelnöke. Neszmély polgármesterén keresztül őt vehették célba a baloldali sajtótámadások. A fiú azonban nem felelős az apa tetteiért. Ha Benkő Ferenc bűnös az ellene felhozott vádakban, akkor kétségtelenül felelnie kell a tetteiért. Az ártatlanság vélelme azonban a vádak bizonyításáig mindenkit megillet. Még egy frissen műtött, beteg embert is.

Hernádi Zsuzsa