Honnan gyűjtötte össze 426 ezer szavazóját a Jobbik? – így hangzik az EP-választás értékelésének legfontosabb kérdése a Nézőpont Intézet elemzése szerint. Bár az előzetes várakozások szerint a radikálisok elsősorban a Fidesz szavazóbázisára jelentenek veszélyt, a vasárnapi eredmények erre rácáfolni látszanak. Az EP-választáson a szavazók négyötöde voksolt az elmúlt 7 évben kormányzó két baloldali párt ellen – olvasható a Nézőpont Intézet hétfői közleményében.

Nem meglepetés, hogy az MSZP-vel és az SZDSZ-szel elégedetlen, a résztvevők közel 80 százalékát kitevő tömeg rendkívül heterogén, így a Fidesz mellett az MDF és a Jobbik is megtalálta a számításait – vélik. Jelentős újdonság azonban, hogy a radikális párt épp a baloldal összeomló fellegváraiban alapozta meg sikerét. Az előzetes várakozásokkal szemben a Jobbik eredménye jelentős részben a legszegényebb térségekben élő, kiábrándult szocialista választók átpártolásának köszönhető az elemzés szerint.

Az MSZP hat, az elmúlt 20 évben „elidegeníthetetlennek” tűnő választási bástyáján is az országos átlagot jelentősen meghaladó Jobbik-eredmény született. Mivel ezeken a településeken a Fidesz nagymértékben növelte választóinak számát, a radikálisok szimpatizánsai elsősorban az MSZP egykori hívei közül kerülhettek ki. EP-eredményével a Jobbik magasra helyezte a mércét a következő parlamenti választásra. Sikerének megismétléséhez azonban meg kell küzdenie azzal a kihívással, hogy egyben tartsa a politikai mező jobb szélétől a bal szélig tartó bázisát. Az MSZP kiábrándult választóinak elhódítása természetesen a szocialisták számára is létkérdés – áll a közleményben.

Bár kommunikációs szempontból a Jobbik lehetőséget jelent, hiszen „jobboldali blokként” továbbra is megkísérelhetik összemosását a Fidesszel, az átpártolt szavazók visszaszerzésére mindenképp szüksége van az MSZP-nek. Váratlan fejlemény, ám az EP-választás helyi eredményei alapján valószínű, hogy a választói csoportokért folyó legújabb küzdelem akár az MSZP és a Jobbik között is kibontakozhat.

(MNO)