A Nézőpont Intézet Budapesten végzett közvélemény-kutatása alapján látható, hogy míg Tarlós Istvánt a budapestiek közel kétharmada (62 százalék) alkalmasnak tartja a főpolgármesteri tisztség betöltésére, addig mind Karácsony Gergely (35 százalék), mind pedig Kálmán Olga (32 százalék) esetében is csak nagyságrendileg a fővárosiak egyharmada vélekedik így. Beszédes, hogy míg Tarlós Istvánt csupán a budapestiek egyharmada nem tartja alkalmasnak a városvezetésre (32 százalék), addig Karácsony Gergelyt (52 százalék) és Kálmán Olgát (48 százalék) a fővárosiak fele.

Hirdetés

Kiegyenlített a verseny a baloldalon abban a tekintetben is, hogy melyik ellenzéki politikusnak lenne a legnagyobb esélye legyőzni a regnáló főpolgármestert, Karácsony Gergelyt és Kálmán Olgát is a budapestiek egynegyede (27-27 százalék) tartja a esélyesnek. Puzsér Róbertet 8, Kerpel-Fronius Gábort pedig 4 százaléknyian említették.

Tarlós István minden egyes vetélytársát legyőzné, még akkor is, ha egy az egy ellen indulnának. Karácsony Gergely és Kálmán Olga esetében is legalább 10 százalékponttal többen szavaznának Tarlós Istvánra (50 vs. 36 százalék és 48 vs. 38 százalék). Kerpel-Fronius Gábort pedig még ennél is jobban megverné a jelenlegi főpolgármester (54 vs. 22 százalék), mint ahogyan Puzsér Róbertet is (55 vs. 18 százalék).

Módszertan
A Nézőpont Intézet közvélemény-kutatása 2019. június 14. és 19. között készült 1000 fő telefonos megkérdezésével. A minta reprezentatív a 18 évesnél idősebb budapesti lakosságra nem, kor, és iskolai végzettség szerint. 1000 fős mintanagyság esetén a maximális mintavételi hiba 3,1 százalék.