Hirdetés

A felmérés rávilágít, hogy Magyarországon társadalmi konszenzus alakult ki a fegyveres konfliktus mielőbbi lezárása, a harci műveletek azonnali beszüntetése mellett. Megállapítható, hogy a magyarok 91 százaléka szerint az orosz–ukrán háborúnak azonnal véget kellene vetni, és tárgyalóasztalhoz ültetni a feleket.

Azoknak az aránya, akik úgy látják, hogy a fegyveres konfliktust Vlagyimir Putyin legyőzéséig folytatni kell, mindössze 7 százalékra tehető.

A háború mihamarabbi lezárásának magas társadalmi támogatottsága többek között arra vezethető vissza, hogy a megkérdezettek 62 százaléka úgy véli, hogy végül egyik fél sem jöhet ki győztesen a háborús konfliktusból.

Brüsszel és a Biden-adminisztráció az orosz–ukrán fegyveres konfliktus kirobbanása óta szankciópárti álláspontot képvisel, amellyel Oroszország katonai törekvéseit kísérlik megfékezni. A kutatás alapján egyértelműen kijelenthető, hogy a lakosság az eddigiekben bevezetett büntetőintézkedéseket – azok eredeti céljától eltérően – károsnak ítéli Európa számára. A válaszadók 70 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a bevezetett szankciók összeségében inkább károkat okoztak Európának és benne Magyarországnak.

Látható tehát, hogy a háború- és szankciópárti nemzetközi kritikák ellenére a magyar kormány orosz–ukrán válsággal kapcsolatos politikája nemcsak összhangban van a többség elvárásaival, hanem jóformán egységes nemzeti álláspontnak is tekinthető.

Módszertan
CATI-módszer, n=1000, felnőtt magyar lakosság körében, adatfelvétel: 2023. február

Korábban írtuk