Csodák nincsenek. Ezt az a néhány gazda is belátja végre, aki – jobb remény híján – bízott egy kicsit a Németh-Gráf minisztercserében. A magyar kormány augusztus 1-jével felfüggesztette az uniós AVOP-pályázatok befogadását. A hivatalos indoklás szerint azért, mert kimerült az AVOP-pályázatok három évre tervezett 105 milliárd forintos kerete. Nincs pénz.

Az AVOP a vidékfejlesztési támogatások gyűjtőrendszere, célja többek között az öntözési fejlesztések, a fiatal gazdálkodók, a szakmai továbbképzések támogatása, az infrastruktúra-bővítés vagy a vidék jövedelemszerzési lehetőségeinek megteremtése. Az AVOP pénzügyi kerete három esztendőre szól: 2004-re 24,5; 2005-re 35; 2006-ra pedig 45,5 milliárd forintot irányoztak elő. A 105 milliárdos keretből 78,8 milliárdot ad Brüsszel, a magyar államnak pedig 26,2 milliárdot kell hozzátennie.

Az FVM vezetése makacsul állítja, hogy kimerült az AVOP pénzügyi kerete, ezért kellett leállítani a pályázatokat. Csakhogy az MVH kimutatásai szerint a 105 milliárdos keretnek eddig csupán századrészét, 1,8 milliárd forintot fizettek ki a pályázóknak. Az is rendkívül megdöbbentő, hogy 2005. március 1-jéig 4430 pályázati kérelem érkezett be az illetékesekhez, de nem fizettek semmit sem. Nem is tettek közzé figyelmeztető nyilatkozatokat arról, hogy túlságosan sok pályázat érkezett volna, s ezt nem bírja majd a keret.

Most július végén azonban, amikor 5529-re emelkedett a bent lévő kérelmek száma, minden átmenet és minden figyelmeztetés nélkül, pánikszerű hirtelenséggel felfüggesztette a támogatást a tárca, arra való hivatkozással, hogy az elbírált kérelmek lekötöttek már 78 milliárd forintot.

Az MVH szerint eddig az 5529 kérelmező közül 2996 kapott támogatást. Lengyel Zoltán, a Fidesz agrárkabinetjének vezetője azonban úgy vélte, hogy meglehetősen nagy a szakadék a kimutatások és a valóság között. A tárca nagyarányú lekötésekről és kifizetésekről beszél, holott számos olyan gazda van, aki hiába nyert valamelyik AVOP-pályázaton, egyetlen fillért sem kapott.

Kékkői Zoltán, a Fidesz országgyűlési képviselője szerint teljes a rendetlenség az AVOP-pályázatok körül, a 2004-es esztendőben például egyetlen forintot sem fizetett ki ezen a címen a gazdáknak a tárca. Kékkői Zoltán kételkedik abban, hogy vészesen fogyna az AVOP kerete a lekötések által, mivel a tárca még csak a beküldött pályázatok 60 százalékát hagyta jóvá.

Nem kell ecsetelni, hogy mi lesz a következménye egy vidékfejlesztési pályázatcsokor felfüggesztésének. Hevesi István mindszenti gazdálkodó a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetségének alelnöke elmondta, mekkora csapást jelent ez az úgynevezett pályakezdő termelőknek.

Az AVOP-on belül működött ugyanis a fiatal gazdák számára kiírt pályázat. Ezek az emberek számos nehézség ellenére választották életre szóló hivatásukul a földművelést, legtöbbjük azonban sovány tőkével rendelkezik az induláshoz. Ezek a fiatal gazdák, jelentős részük képzett, sőt diplomás szakember, jelentenék az egyébként kiöregedőben levő termelők utánpótlását. S persze ők lennének a magyar vidéki életforma őrzői, a hagyományok letéteményesei.

Hevesi István elmondta, hogy már kezdettől fogva furcsállották, mennyi mesterségesen teremtett ellentmondás övezte a fiatal gazdáknak szóló pályázatot. Például ha valaki kertészmérnöki diplomával rendelkezett, az nem kérhetett támogatást szarvasmarha-tenyésztésre. Aki viszont elvégzett egy szarvasmarha-tenyésztő gyorstalpalót, de nincs semmiféle diplomája, az minden további nélkül kaphatott segítséget. Lengyel Zoltán pedig arra utalt, hogy az AVOP-pályázatokból fedezte volna a mezőgazdaság a magtárépítésekhez szükséges pénzek egy részét is.

Márpedig egyre több magtárra lenne szüksége a hazai agráriumnak, ellenkező esetben teljesen összeomlik a hazai gabonaágazat, amely sok-sok gazdálkodó és családi gazdaság teljes ellehetetlenüléséhez és csődjéhez vezethet. Obreczán Ferenc, a Magosz főtitkára kifejtette, hogy az AVOP augusztus 1-jével történő teljes felfüggesztése előtt is leállítottak már bizonyos AVOP-os pályázati irányokat.

Noha az AVOP 2004. május 30-án indult, a Medgyessy-kormány már 2004 novemberében leállította azt a pályázatot, amellyel új erőgépek vásárlásához kérhettek segítséget a gazdák. Nem sokkal később, 2004 decemberében pedig felfüggesztette az erdészeti támogatásokat. Aztán jött 2005 márciusának vége, amikor az állattenyésztéssel kapcsolatos, valamint a kertészeti és idegenforgalmi pályázatokat állították le. Most a többit.

Obreczán Ferenc elmondta, ma minden AVOP-os pályázati kategória szünetel, s igen kétséges, mit hoz a jövő. Hevesi István mindszenti gazdálkodó azt kérdezte, mi lesz azokkal a kérelmezőkkel, akik megfelelnek minden pályázati feltételnek, de mégsem férnek be a nyertesek közé. A kiírás ugyanis nem említi azt, hogy a pályázati kérelmek benyújtása lóversenyhez hasonlítana, vagyis az nyer, aki előbb ér célba. Egyetlen kritérium van csak: megfelelni a feltételeknek.

Hevesi István úgy vélte, ha valóban elfogyott az AVOP-pályázatok kerete, akkor a magyar kormánynak valamilyen új, nemzeti támogatási formával kellene kárpótolnia azokat, akik megfeleltek ugyan a pályázati követelményeknek, de mégis hoppon maradtak. Mit szól ehhez a mesterségesen teremtett káoszhoz Brüsszel? Helyreutasítja-e a magyar kormányt a pályázatok ügyében?

Lengyel Zoltán szerint szó sincs ilyesmiről. Ha a magyar kormány már nem fizeti ki a termelőknek az AVOP-ban rekedt több tízmilliárd forintot, Brüsszel ezt talált pénznek tekinti. Az sem érdekli az EU központját, hogy ezzel súlyos bizonytalanság keletkezhet a magyar mezőgazdaságban, amely kihathat, mint ahogy a búzaválság ki is hatott az unió agrárrendszerére.

Obreczán Ferenc, a Magosz főtitkára felhívta a figyelmet, hogy a kormány nagy titokban július 12-ével felfüggesztette az állattenyésztéssel és tenyésztésszervezéssel kapcsolatos nemzeti agrártámogatást is. Ugyancsak felfüggesztett a kormány több, úgynevezett GVOP-pályázatot is. Többek között azt, amelynek segítségével raktárközpontok fejlesztésére, regionális vállalati központok létesítésére lehetett pénzt kérni. Információink szerint felfüggesztette azt is, amelynek a kis- és középvállalkozások technológiai felzárkózását kellene segítenie.

A felfüggesztések nem mentek simán, több helyütt is a Gyurcsány-kormányra jellemző szervezetlenség, kapkodás, gondatlanság ütötte fel a fejét. Az egyik vidéki nagyváros AVOP-irodája például csak másnap kapott értesítést arról, hogy a szaktárca előző nap felfüggesztette a pályázatokat. Kékkői Zoltán szerint ez a kapkodás nem véletlen: zöldségbotrány, intervenciós felvásárlási botrány, raktározási botrány, AVOP-felfüggesztés… a gazdák és a családi gazdaságok tudatos ellehetetlenítése a cél. De lehetséges egy kevésbé drámai indíték is: nincs pénz a nemzeti hozzájárulásra.

Lengyel Zoltán szerint nincs kizárva, hogy a győzelmi jelentésekkel szemben a valóságban olyan rossz a büdzsé helyzete, hogy már ezt sem tudja kifizetni a kabinet. A választások közeledtével minden lehetséges milliót meg akar spórolni a Gyurcsány-kormány. Szüksége lesz a forintokra a szocialista pártnak 2006 tavaszán. Akkorra tervezik a nagy osztogatást… Tudják, fejenként 19 ezer forint…