Fotó: MTI/KIM
Hirdetés

„Hazánk a közös és élő európai kulturális örökség védőbástyája” – hangsúlyozta a közlemény szerint Vincze Máté, valamint felhívta a figyelmet arra, hogy „a magas presztízsű, európai jelentőségű kulturális rendezvényen, házigazdaként lehetőségünk nyílik hazánk kulturális értékeit méltó módon bemutatni”.

Csonka-Takács Eszter, a Skanzen Szellemi Kulturális Örökség Igazgatóságának vezetője részletesen ismertette a 2024-es nemzetközi kulturális fórum témáit, az esemény középpontjában az ifjúság, az innováció, a kulturális tudásátadás és a generációk közötti párbeszédé lesz a főszerep. Eőry Dénes, Visegrád polgármestere bemutatta a jövőre helyszínt adó város történelmi és kulturális jelentőségét, amelyről egy rövid imázsfilmet is megnézhettek a résztvevők – tartalmazza a közlemény.

Az Európa Tanács 1987-ben hozta létre a Kulturális Útvonalak programját, amelynek célkitűzése a kulturális együttműködés, a kultúrák közötti párbeszéd, az európai kulturális identitás erősítése a természeti és kulturális örökség megóvása a fenntartható területi fejlődés és a társadalmi összetartás érdekében. Jelenleg 47 Kulturális Útvonal rendelkezik az Európa Tanács tanúsítványával. Magyarország tíz éve, 2013-ban csatlakozott a megállapodáshoz, eddig tizenegy tanúsítvánnyal elismert útvonal aktív tagja. A 2024 szeptemberében megrendezendő 13. Szakértői Fórum házigazdája a Kulturális és Innovációs Minisztérium, a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum és Visegrád Város Önkormányzata lesz – közölte a tárca.

Korábban írtuk