Fotó: MTI/AP/Darko Vojinovic
Hirdetés

Törökország az utóbbi időben egy védett övezetet szeretne létrehozni Szíriában, hogy visszatelepülhessenek az onnan menekültek, de sokan inkább Európa felé indultak el. A görög szigetek migránsokkal telítettek, akik pedig eljutottak a szárazföldre, könnyen átjutnak Bosznia-Hercegovinába. Onnan ugyan Horvátország felé nehezebb a továbbjutás a szigorú horvát határőrizet miatt, de Szerbia felé sokan elindulnak, így a Vajdaságban is érezhetően nőtt a számuk – ismertette a szakember.

Hozzátette: az EU migrációval kapcsolatos tevékenysége ugyanakkor eddig eredménytelen, nem tudták megakadályozni a tömeges, ellenőrizetlen bevándorlást, azt, hogy jogsértő módon ismeretlen identitású személyek jussanak be az EU-ba. Mi több, az Európa határait védelmező országokat, így például Magyarországot bírálják.

Abban bízunk hogy az új Európai Bizottság egy új alapokra helyezett, minden nemzet szuverenitását figyelembe vevő konszenzusos megoldást keres a migrációra. Magyarország, ahogy eddig is, megtesz mindent, hogy szilárdan őrizze határait, védje a magyar emberek biztonságát és Európát – mutatott rá Bakondi György.