Novák Katalin találkozott a Magyar Úszószövetség (MÚSZ) sportolóival és vezetőségével, a férfi vízilabda-válogatott tagjaival és Husszein al-Musszalammal, a vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetség (World Aquatics) elnökével is.

Hirdetés

A köztársasági elnök megtekintette a Magyarország-Kazahsztán férfi vízilabda mérkőzést, amely fölényes, 28-1-es magyar győzelemmel végződött. A meccs legjobbjának járó díjat Novák Katalin államfő adta át Vigvári Vincének.

Az úszószövetség sportolóival folytatott találkozón a köztársasági elnök kiemelte: „mindenképpen büszkék leszünk Önökre”. Hozzátette: sportolóinknak a magyar emberek bátorítását hozta magával Dohába. Emlékeztetett arra is: Budapesten már két alkalommal rendeztek vizes vb-t, és szeretnék Magyarországot a vizes sportok befogadó terévé tenni mindenki számára.

Wladár Sándor, a MÚSZ elnöke elmondta: 20 fős csapattal vesznek részt a dohai világbajnokságon, céljuk kvalifikációt gyűjteni a párizsi olimpiára. Hozzátette: Magyarországon az úszás a második legnépszerűbb sport, amely a foci után felkelti az emberek figyelmét.

Korábban írtuk

Novák Katalin a World Aquatics elnökével folytatott megbeszélésen elmondta: jól haladnak az előkészületek a World Aquatics székhelyének budapesti költözésére. Mindez Magyarország, a magyar sport, különösen a magyar úszósport, valamint a Magyarországon rendezett világszínvonalú sportesemények elismerése. A World Aquatics elnök nagyra értékelte a magyarok erőfeszítéseit és segítőkészségét.

A megbeszélésen a köztársasági elnök ismertette, hogy 2024 Magyarországon a mozgás éve is, amikor nemcsak a versenysportok fontossága és a magyar sportolók kerülnek középpontba, hanem a közösségi sportolás is. Kiemelte: arra buzdítják a magyarokat, hogy mozogjanak, sportoljanak minél többet.

Novák Katalin és Husszein al-Musszalam egyeztettek a 2027-es budapesti vizes vb előkészületeiről is. A World Aquatics elnöke nagyra értékelte a magyarok nyitottságát és támogatását a vizes sportok iránt és a vb megrendezésében – közölte a Sándor-palota pénteken az MTI-vel.

Novák Katalin hivatalos látogatásra érkezett a Katari Államba, ahol vasárnap Tamím bin Hamad ál-Száni sejkkel tárgyal majd. A katari emír tavaly augusztusban tett látogatást Magyarországon és hívta meg Novák Katalin köztársasági elnököt hazájába.