Mint írták, az elmúlt napokban több vakcinaszállítmány is érkezett, és a héten még újabbak is érkeznek. Magyarországon már hetek óta jóval több a vakcina, mint az oltásra váró.

Hirdetés

Magyarország összesen 24 millió adag oltóanyagot vár az uniós beszerzésből, ennek eddig a 40%-a érkezett meg négy gyártótól (Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Janssen). A legtöbb vakcinát (6 millió adagot) a Pfizer szállított, ezzel a vakcinával történik a 12-18 év közöttiek oltása is.

Miután az év első felében az uniós beszerzésből lassan és kevés vakcina érkezett, az oltások felgyorsítása érdekében Magyarország további 7 millió adag orosz és kínai vakcinát is vásárolt. A megrendelt 2 millió adag Szputnyik vakcinából mára az összes oltóanyagot megkapta Magyarország, ezért aki Szputnyik oltást szeretne, az foglalja le mielőbb az online időpontfoglalóban, mert már csak korlátozott mennyiségben van kint ebből a vakcinából a kórházi oltópontokon. A Sinopharm vakcinából is mára megérkezett az összes megrendelt 5 millió adag, sőt azon felül további 200 ezer adagot is kapott adományként Magyarország.

Ahogy a lenti táblázatban is látszik, a megrendelt keleti vakcinák mind beérkeztek, sőt a megrendeltnél több is érkezett. A megrendelt nyugati vakcinából is még 14 millió adagot várunk.

Korábban írtuk

Fotó: koronavirus.gov.hu

Mindez bőven elegendő a hátralévő, vagy akár a harmadik körös oltásokhoz. Magyarország célja azonban az, hogy önellátó legyen oltóanyagokból, ezért épül Debrecenben a Nemzeti Oltóanyaggyár, ahol majd a – jelenleg még fejlesztés alatt álló – magyar koronavírus elleni vakcina gyártását is tervezik.

További táblázatok a koronavirus.gov.hu cikkében.