A június 9-ei önkormányzati választáson jelöltet és listát jelölőszervezetek – pártok, egyesületek, nemzetiségi szervezetek – állíthatnak, valamint – a listás választások kivételével – független jelöltek vehetnek részt. Az Európai Parlament magyar tagjainak választásán csak pártok állíthatnak listát.

Hirdetés

Jelöltet, illetve listát az a szervezet állíthat, amely a választás kitűzése után nyilvántartásba vetette magát. A közös jelöltet, listát állító jelölőszervezeteknek külön-külön kell nyilvántartásba vetetniük magukat. Az önkormányzati és nemzetiségi választáson indulókat a Nemzeti Választási Bizottság és a területi (vármegyei) választási bizottságok veszik nyilvántartásba, az EP-választáson indulni szándékozókat pedig kizárólag az NVB.

A nyilvántartásba vétel feltétele párt és egyesület esetében is, hogy a civil szervezetek bírósági nyilvántartásában szerepeljenek, oda jogerősen be legyenek jegyezve már a választás kitűzésekor.

További feltétel, hogy a jelölteknek és jelölőszervezeteknek a nyilvántartásba vételhez nyilatkozniuk kell arról, hogy a választói akarat befolyásolására vagy ennek megkísérlésére irányuló tevékenység folytatása céljából külföldi támogatást és belföldi jogi személytől, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezettől származó támogatást, névtelen adományt vagy ezekből származó vagyonelemet az adott választás vonatkozásában nem használnak fel.

Korábban írtuk

Nemzetiségi szervezet esetében további feltétel, hogy az alapszabályában 2021. január 1-jétől rögzített céljának kell lennie az adott nemzetiség képviselete.

A jelölőszervezeteket a különböző választásokra egy kérelem alapján, egy eljárásban veszik nyilvántartásba, és minden lehetséges választáson jogosultak lesznek részt venni. Ez alapján a pártokat az EP és az önkormányzati választásokra, az egyesületeket az önkormányzati választásra, a nemzetiségi szervezeteket az önkormányzati és a nemzetiségi önkormányzati választásokra veszik nyilvántartásba.

Mivel a bejelentések megfeleltek a követelményeknek, az NVB csütörtökön nyilvántartásba vette az első jelölőszervezeteket: az EP tagjainak választására és az önkormányzati választásra a Mi Hazánk Mozgalmat, a Magyar Kétfarkú Kutya Pártot, a Magyar Szocialista Pártot, az Új Magyar Birodalmi Mozgalmat, a Demokratikus Koalíciót, az önkormányzati választásra a Soroksári Lokálpatrióták Egyesületét, az önkormányzati és nemzetiségi választásra pedig a Magyarországi Ruszinok/Rutének/ Országos Szövetségét.

Az NVB határozatai nem jogerősek, ellenük három napon belül lehet jogorvoslatot kérni a Kúriánál.

A nyilvántartásba vett független jelöltek és jelölőszervezetek leghamarabb április 20-án vehetik át az ajánlóíveket.