A jognak semmilyen értéke nincs az európai parlamenti intézményrendszerben – jelentette ki a csaknem 15 éve EP-képviselőként dolgozó Szájer József az ECHO TV Bayer show című műsorában.

Fotó: ECHO TV, szerk.

Fotó: ECHO TV, szerk. 

Szájer József arra reagált, hogy a lisszaboni szerződéssel ellentétes módon, a tartózkodó szavazatok figyelmen kívül hagyásával született meg Magyarországot elítélő Sargentini-jelentés elfogadásához szükséges kétharmados többség. Az Európai Néppárt alelnöke Bayer Zsoltnak kiemelte, Közép-Európa végre felismerte a saját érdekeit, nem egy európai egyesült államokat akar, hanem egy olyan uniót, ahol fontos a tagállamok nemzeti szuverenitása. A kormánypárti politikus szerint Magyarország azért szálka Európa és a világ szemében, mert jobbra, a bevándorlásellenes irányba akarja húzni az Európai Néppártot, mint az európai politika legnagyobb erejét.

Az Európai Parlament szeptember 12-én szavazott a magyar jogállamisági helyzetről szóló, Judith Sargentini zöldpárti képviselő által összeállított különjelentésről. Amikor az első olyan hírek kiszivárogtak, hogy a szavazásnál az EP nem veszi figyelembe a tartózkodó voksokat, akkor Szájer József volt az, aki az illetékes szerveknél, magánál az Európai Néppártnál jelezte, hogy tisztázni kell a jogi helyzetet. A kérdés a jogi szolgálathoz került.

A jogi szolgálat egy olyan véleményt adott, amelyet utólag maga is szégyellni fog

– jelentette ki Szájer József. A politikus felhívta rá a figyelmet, akár egy jövőbeli Európai Bizottság is megbukhatna, hiszen például egy esetleges bizalmatlansági indítvány esetén ugyanilyen szabályt kellene alkalmazni.

Az EP-t, az egész Európai Uniót uraló többség soha nem volt semmiféle riválisnak kitéve, soha nem volt versenyhelyzetben, ennek következtében úgy gondolja, hogy azt csinál, amit akar

– hívta fel a figyelmet az EP-képviselő.

Magyarország, Szlovákia, Csehország, Lengyelország, Horvátország felismerte a saját érdekeit és hajlandó volt ezért cselekedni

– mutatott rá Szájer József. A politikus szerint Nyugat-Európa régen feladta, hogy önmaga maradjon.

Mi nem adjuk fel és nem akarunk elindulni azon az úton, amin 15 éve mennek és mindenki látja a következményeit, látja a terrorizmust, a robbantásokat, a biztonság összeomlását, azt, hogy zárt társadalmak jönnek létre a sajátjain belül.

A migráció kapcsán Szájer József felhívta a figyelmet, a visegrádi négyekre, ami jól jelképezni, hogy össze lehet fogni.