Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
Hirdetés

Az OBH az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében emlékeztetett, az Országgyűlés plenáris ülése – az Igazságügyi bizottság indítványával egyezően – megerősítette hivatalában az OBH elnökét.

Ezzel bebizonyosodott az, amit az OBH – az Országos Bírói Tanács (OBT) „alaptalan” eljárása során – kezdettől fogva képviselt: az OBH elnöke – mint a legellenőrzöttebb közjogi szereplő – megválasztása óta a törvényeket maradéktalanul betartva végezte munkáját – jelentették ki a közleményben.

Törvényszéki elnökök üdvözölték az OBH-elnököt tisztségében megerősítő országgyűlési döntést

Törvényszéki elnökök közös nyilatkozatban üdvözölték az Országgyűlés keddi döntését, amely megerősítette hivatalában Handó Tündét.

Az aláírók az MTI-hez eljuttatott dokumentumban úgy fogalmaztak, a törvényhozás példa nélküli közjogi döntésével elismerte az OBH elnökének és a bírói karnak az elmúlt nyolc évben elért igazságszolgáltatási eredményeit, egyúttal történelmi lehetőséget teremtett arra, hogy a magyar bíróság teljesen elfoglalhassa az alaptörvényben meghatározott méltó helyét a hazánkért és szuverenitásunkért munkálkodó államhatalmi ágak között.

A nyilatkozatot jegyző törvényszéki elnökök szerint az Országgyűlés döntésével megszűnt az Országos Bírói Tanács (OBT) közjogi hitelessége és legitimitása. Egyúttal felszólították az OBT tagjait, hogy ne veszélyeztessék a magyar bírósági szervezet jövőjét és „lemondásukkal nyissák meg a bírói kar békés egységéhez, egyúttal a bírósági szervezet korszakos eredményességéhez vezető utat”.

Felhívták a figyelmet arra is, hogy az Országgyűlés döntését mindenkinek, így a bíráknak is tiszteletben kell tartaniuk.

A közleményt a húszból 13 törvényszék elnöke – balassagyarmati, Budapest környéki, debreceni, egri, győri, gyulai, kecskeméti, miskolci, nyíregyházi, szegedi, szombathelyi, tatabányai, veszprémi -, valamint a Debreceni Ítélőtábla elnöke írta alá.

Az Országos Bírói Tanács (OBT) indítványozta azt, hogy Handó Tündét fosszák meg tisztségétől. Az Országgyűlés azonban – az igazságügyi bizottság állásfoglalásával összhangban – 54 igen szavazattal, 120 nem ellenében úgy határozott, hogy nem fosztja meg hivatalától az OBH elnökét.