A baloldali miniszterelnök-jelölt nehezményezte, hogy a Nemzeti Választási Irodától nem kapta meg az aláírásgyűjtési íveket, ezért sem ő, sem politikustársai nem tudták saját kézjegyükkel demonstratív módon elindítani a kétszázezer aláírás összegyűjtéséhez szükséges kampányt. A baloldal a Fudan Egyetem létrehozásáról, valamint az álláskeresési járadék folyósítási idejének 90 napról 270 napra emeléséről kérdezné a választókat.

Hirdetés

– Azzal, hogy a Kúria hitelesítette a két kérdést, kezdetét veheti az a 120 napos időszak, amely alatt a kezdeményezők megszerezhetik a szükséges számú aláírást – mondta a Magyar Nemzetnek Szikra Levente, az Alapjogokért Központ elemzője. Hangsúlyozta: ez jelentős kihívásnak ígérkezik, a megfogalmazott kérdések ugyanis nem tekinthetők kifejezetten széles tömegeket megmozgató témáknak, továbbá a karácsony és az új év időszaka sokkal inkább az elcsendesedésről és a politikai uborkaszezonról, mint a kampányokról szól.

Az aláírásgyűjtést követően a Nemzeti Választási Iroda ellenőrzi a szignók érvényességét, amelyre hatvan napja lesz, és akkor még nem is beszéltünk az esetleges jogorvoslatokról, amelyek szintén az eljárás elhúzódását eredményezhetik – tette hozzá.

Korábban írtuk

Szikra Levente megjegyezte, fontos különbség a kormány és a Karácsony Gergely által benyújtott kezdeményezés között, hogy utóbbi esetben aláírásgyűjtésre van szükség, amely jelentősen meghosszabbítja az eljárás menetét.

A további részletekről IDE kattintva a Magyar Nemzet honlapján olvashat.