Oláh Gábor a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) és Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program (VEKOP) közös projektbemutatóján arról beszélt, hogy a kormány elkötelezettsége nemcsak a fizikai infrastruktúra fejlesztését, hanem a gazdasági növekedést és a társadalmi befogadás, valamint a környezeti fenntarthatóság előmozdítását is jelenti.

Hirdetés

Hozzátette, hogy e célok érdekében az EU és Magyarország karöltve indította el és hajtotta végre például a bölcsődei és óvodai fejlesztéseket.

A kormány igyekezett biztosítani a szükséges körülményeket és eszközöket annak érdekében, hogy az itt cseperedő kis emberek boldoguljanak a gyorsan változó világban

– fűzte hozzá a helyettes államtitkár.

Agnes Monfre, az Európai Bizottság DG Régió osztályvezetője arról beszélt, hogy a TOP, valamint a VEKOP a bölcsődékben több mint 10 ezer, az óvodákban csaknem 50 ezer férőhely létrehozását vagy korszerűsítését segítette elő.

Korábban írtuk

Hozzátette, hogy ez a két területi program összesen 331 millió euróval (116 milliárd forint) járult hozzá ahhoz, hogy az elmúlt 6 évben 20 ezerrel 52 ezerre csökkenjen azon három év alatti gyermekek száma, akik nem férnek hozzá napközi gondozáshoz.

Dunakesziben, ahol gyorsan nő a kisgyermekes családok száma, az új bölcsődei férőhelyek közel felét (112 új férőhelyet), valamint 120 új óvodai férőhelyet társfinanszíroztak uniós forrásokból – fűzte hozzá a régióvezető.