A Demokrata április 24-i számában megjelent írás.

Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Orbán Viktor miniszterelnök feltett kézzel érkezik a konferenciára
Hirdetés

Két hónappal az európai parlamenti választások előtt az Európai Unió kritikusai több muníciót kaptak, mint amiről álmodhattak – így kommentálta a brüsszeli Politico a múlt heti Nemzeti Konzervativizmus (National Conservatism, elterjedt rövidítésen NatCon) konferencia körüli hercehurcát.

A NatCon konferenciákat 2019-es alapítása óta már Londonban, Rómában, Brüsszelben, Washingtonban, Orlandóban és Miamiban is megrendezte a hágai székhelyű Edmund Burke Foundation, amelynek elnöke az ismert izraeli–amerikai konzervatív gondolkodó, Yoram Hazony. Április 16–17-re visszatért Brüsszelbe a konferencia, olyan felszólalókkal, mint Orbán Viktor magyar miniszterelnök és egykori lengyel kollégája, Mateusz Morawiecki, Suella Braverman volt brit belügyminiszter, Nigel Farage brexitpárti politikus vagy Éric Zemmour korábbi francia elnökjelölt – mindannyian markáns bevándorlásellenes álláspontot képviselnek.

A neves vendégek ellenére a hasonló konferenciákkal korlátozott mértékben szokott foglalkozni a nemzetközi média, és leszámítva a konzervatív közeget, amely maga is követi az ilyen eseményeket, ritkán válnak a közbeszéd témájává. Most azonban közeledik az európai parlamenti választás, és a helyi liberális erők úgy érezték, ideje kihasználni egy kis politikusi imázsépítésre azt a viszonylag nagy felhatalmazást, amit a végtelenül bonyolult belga közigazgatás a polgármestereknek ad.

Korábban írtuk

Etterbeek és Saint-Josse-ten-Noode városrész vezetőinek nyomására előbb a lefoglalt helyszínek léptek vissza, majd utóbbi kerület polgármestere – akinek mostanra valószínűleg minden belga kollégájánál többen ismerik a nevét külföldön –, Emir Kir kiadott egy végzést, hogy egyszerűen betiltja a konferenciát. A török származású politikus indoklásában hosszan szapulta a konzervatív felszólalókat, akiket szélsőjobboldalinak, homofóbnak, provokatívnak és diszkriminatívnak titulált – ez utóbbi jelző a betiltás fényében különösen ironikusan hat. A polgármester arra is hivatkozott, hogy az esemény tiltakozásokat válthat ki, veszélyt jelenthet a közrendre. Ahogyan az bejárta a nemzetközi médiát, rendőrök vonultak ki a konferencia helyszínére, és azt ugyan hagyták, hogy a résztvevők távozzanak az épületből, de be-, illetve vissza már nem engedtek senkit.

Fotó: MTI/AP/Virginia Mayo
Filip Dewinter, a Vlaams Belang (Flamand Érdek) párt politikusa a sajtó képviselőinek nyilatkozik

A magyar kormányfő az X közösségi oldalon így kommentálta a történteket: „A belga rendőrség úgy döntött, hogy lezárja a NatCon konferenciát Brüsszelben, alig két órával a kezdete után. Azt hiszem, nem bírták tovább a szólásszabadságot. Utoljára akkor akartak elhallgattatni a rendőrséggel, amikor a kommunisták 88-ban rám uszították őket. Akkor sem adtuk fel, és ezúttal sem fogjuk feladni!”

Emir Kir, korlátozott politikai érzékről tanúságot téve, nem a liberális demokrácia védelmezőjeként került be a hírekbe, hanem Izrael és Európa konzervatív vezetői mellett – Rómától Londonig – a saját oldalán is keményen bírálták. Alexander De Croo liberális belga miniszterelnök elfogadhatatlannak és alkotmányellenesnek nevezte a rendezvény betiltását, majd a legfelsőbb közigazgatási bíróság meg is semmisítette a végzést, így a konferencia másnap zavartalanul folytatódhatott.

Orbán Viktor kormányfő a konferencia második napján pódiumbeszélgetésen vett részt Yoram Hazony társaságában, és a szigorú bevándorláspolitika szükségessége mellett arról is beszélt, hogyan él vissza hatalmával a brüsszeli liberális elit. A magyar miniszterelnök szerint a konzervatív kormányokat, amelyek a brüsszeli vezetés szerint nem viselkednek helyesen, megzsarolják, és az Európai Bizottság politikai szereplővé vált ahelyett, hogy az uniós szerződések őre volna. Orbán Viktor szerint Brüsszel a tömeges bevándorlást is azért erőlteti, hogy a liberálisok új szavazókat szerezzenek. A miniszterelnök hangsúlyozta, Európa progresszív liberális óceánjában jelenleg Magyarország a különbözőség szigete, a megfelelő hely, ahol a konzervatívok szabadon beszélhetnek és politikai terveket szőhetnek a jövőre vonatkozóan.

„A szabadság harcosainak ismételten aktívnak kell lenniük, és cselekedniük szükséges Európában” – mondta Orbán Viktor. Úgy véli: konzervatív civil társadalmakat kell létrehozni olyan konzervatív emberekkel, akik készek harcolni a szabadságért. „Magyarország megfelelő hely ehhez”, tette hozzá.

Emir Kirrel nem volt kegyes a liberális sajtó sem, a Politico is kiemelte, hogy bár az európai jobboldal most arról beszél, hogy az uniós elit úgy általában támadta meg a szólásszabadságot, valójában egy 27 ezer fős városrész vezetője volt a főellenség. A liberális média reakciója tipikus mintát mutat: egyrészt nem a kerületi polgármester fellépését bírálják, hanem már azon sopánkodnak, hogy a jobboldal majd ebből is hasznot húz, másrészt pedig amikor már záporoznak a kritikák az említett politikusra, akkor megpróbálják elbagatellizálni a kérdést. Pedig Emir Kir fellépése nem a kivétel, ezt mutatja az is, hogy a közösségi médiában hangos liberálisok nagy erőkkel kárörvendtek a konferencia ellehetetlenítésén. Csak azért nincsenek tömegével hasonló nagy ügyek, mert nem minden döntéshozó lő ekkora öngólt, de ettől még a konzervatív hangok elhallgattatása mindennapos realitás minden publikus térben.

Fotó: MTI/AP/Virginia Mayo
Rendőrök állnak a Nemzeti Konzervativizmus Konferenciának (NatCon) otthont adó épület előtt Brüsszelben

– Ez a konferencia megmutatta nekünk, hogy a szólásszabadságért folytatott küzdelem aktuálisabb, mint valaha – nyilatkozta lapunknak Éric Zemmour. Szerint Brüsszel, „Európa fővárosa” most a kalifátus és a diktatúra között van, amelyek közös nevezője a szabadság gyűlölete. A francia Visszahódítás (Reconquête) párt elnöke hangsúlyozta, „a szocialista és török bevándorló Emir Kir hozzáállása ennek ékes bizonyítékául szolgál, hiszen a rendőrséget lényegében magánmilíciaként használta a konferencia betiltására”.

– Sajnos, az az Európa, amely a véleménynyilvánítás szabadságát kitalálta, most annak sírásójává válik. Franciaországban és Európában nem telik el nap anélkül, hogy az iszlám-baloldal ne támadná meg a véleménynyilvánítás vagy a gondolat szabadságát – fejtette ki Éric Zemmour. – Tegnap a barátaim és én Brüsszelben, holnap pedig önök? – vetette fel a politikus. – Nem hagyhatjuk, hogy Európa szabadságának és identitásának ellenségei győzzenek.

Éric Zemmour örömét fejezte ki lapunknak, hogy a NatCon konferencián újra láthatta Orbán Viktort és Nigel Farage-t.

– Nagyon fontos volt, hogy a magyar miniszterelnök nyilvánosan beszéljen, hiszen ne felejtsük el, ő volt az első, aki megmutatta az európaiaknak, hogy az Európai Unión belül meg lehet védeni a nemzetállam identitását, szuverenitását és határait – hívta fel rá a figyelmet. – Én is ezt akarom a hazámnak, Franciaországnak – tette hozzá. Éric Zemmour szerint „minden jelentős európai hang számít, hogy folyamatosan emlékeztessen bennünket, büszkék vagyunk arra, kik vagyunk, és azok is akarunk maradni”.

– Nekünk, európaiaknak úgy kell megvédenünk civilizációnkat, mintha az életünk függne tőle, mert ténylegesen az életünk függ tőle. Rajtunk múlik, hogy megmentsük minden idők legnagyobb civilizációjának sorsát.

Hozzátette: biztos benne, hogy együtt meg tudjuk reformálni az Európai Uniót, és meg tudjuk menteni Európát.