Hívhatnák önkormányzati csendbiztosnak vagy közbiztonsági tanácsnoknak is, mégis a seriff fejezi leginkább azt, amit Polgáron szeretnének. De kiből lenne jó seriff?

Tóth Józsefet, a település MSZP-s polgármestere azt mondja, hogy egy jó kiállású, konfliktuskezelésre képes személy kell, aki a helyi ügyekkel tisztában van, rendelkezik olyan képességekkel, ami szakmailag alkalmassá teszi, valamint legyen meg a megfelelő végzettsége, rendőri múltja.

Pályázaton választanák ki a seriffet, ha a helyi képviselő-testület rendeletet alkot. Erre az önkormányzati törvény ad felhatalmazást, hiszen kimondja, hogy a helyhatóságnak gondoskodnia kell lakói közbiztonságáról. Igaz, hogy a kormány éppen most szeretne megspórolni 120 milliárdot az önkormányzatokon, de a közbiztonságra jövőre többet költenének – emlékeztetett a polgármester.

A seriffet itthon csak filmekből ismerjük. Az amerikai közbiztonsági rendszerben önkormányzati rendőrségi feladatokat lát el. Egyébként korábban már kezdeményezte az MSZP, hogy a közbiztonság javítására jöjjenek létre városőrségek. Ózdon júliustól dolgoznak a városőrök – két nyugalmazott rendőr vezeti a csoportot. Tagjai fizetést is kapnak az Út a munkához programból.

Bár fideszes politikusok többször mondták, hogy inkább professzionális rendőrséget kellene létrehozni, az ellenzéki irányítású Debrecenben a város volt rendőrkapitánya vezeti azt a biztonsági céget, melynek emberei járőröznek a városban, és az új buszokra is ők vigyáznak.

(MR)