Orbán Viktor miniszterelnök viszonválaszában hétfőn a parlamentben arra kérte az ellenzéki pártok képviselőit, hogy „nemzeti ügyekben álljanak a nemzet mellé”, és sose szavazzanak Magyarország ellen.

Fotó: MTI/Kovács Tamás

Mint – a napirend előtti felszólalását kommentáló frakciómegszólalások utáni viszonválaszában – elmondta, öt hónappal ezelőtt a parlamenti választáson a magyar nép úgy döntött, hogy „önök akkorák, mi pedig ekkorák”, eldöntötte, kinek mennyi bizalmat ad, és kifejezte azon szándékát, hogy a kormány folytassa a család-, gazdaság- és nemzetpolitikáját, illetve a migrációval szembeni fellépését.

Annyit talán fontoljanak meg, hogy ha nem akarnak bent ragadni a múltban, és mindig ugyanabban a mókuskerékben száguldozni, akkor talán kövessék az embereket; az sokat segít – javasolta az ellenzéknek a miniszterelnök, aki szerint így a magyar emberek élete szempontjából valóban fontos kérdések is napirendre kerülhetnek a törvényhozásban.

Egy dolog a kritika és egy másik dolog szembefordulni a hazánkkal – jelentette ki a miniszterelnök, akiben, mint mondta, megerősödött az a korábbi gyanúja, „hogy az fertőzi a magyar politikát, hogy vannak itt emberek és pártok, akik egész egyszerűen jobban gyűlölnek bennünket, mint amennyire szeretik a hazájukat”.

Ez baj, mert ezt a határvonalat nem szabadna átlépni, tette hozzá Orbán Viktor.

A határvédelemről kibontakozó uniós vita kapcsán arról beszélt: valós veszély, hogy a megerősítés kapcsán saját schengeni külső határát megvédeni képes országtól jogot akarnak elvenni.

Ennek szavai szerint az az oka, hogy „azt akarják, hogy átadjuk a kapukulcsot”, mert nem az a cél, hogy megvédjük a határt, hanem hogy beengedjük, akiket Brüsszel szeretne.

Majd mi tudjuk, hogy kit kell és kit nem kell beengedni – fogalmazott, azt érthetőnek nevezve, hogy az olyan államoknak ad a közösség segítséget, amely nem képes határai védelmére.

Orbán Viktor szerint az ellenzéki politikusok folyamatosan úgy beszélnek a külföldön dolgozó magyarokról, mintha valami rossz dolgot tennének, holott az uniós csatlakozási tárgyalások során az egyik legfontosabb feladat éppen az volt, hogy elérjék, minél kevesebb akadály álljon a Nyugaton dolgozni akarók előtt.