Helyben járó, leszakadó országként tekintenek Amerikában a jelenlegi Magyarországra. Így összegezte eddigi találkozóinak tapasztalatait Orbán Viktor, aki egyhetes munkalátogatásra utazott az Egyesült Államokba.

A Fidesz elnöke közölte, beszélgetőpartnereinek a kormány gazdaságpolitikájának sikertelenségével és elhiteltelenedésével magyarázta az ország destabilizációját.

A volt miniszterelnök szerint az amerikai kormányzati köröket elbizonytalanítja a Gyurcsány-kormány Oroszország-politikája. Orbán Viktor azt mondta, az EU- és NATO-tag Magyarországnak nem a híd szerepét kell játszania a Nyugat és Kelet között, hanem a nyugati hídfőét.

Orbán Viktor tárgyalásai során elsősorban az amerikai belpolitika jövőjéről és az Egyesült Államok nemzetközi politikájáról folytat megbeszéléseket. Napirenden van tehát az Egyesült Államok és Oroszország viszonya, Koszovó ügye és az energiakérdés is.

A Fidesz elnöke szerint Amerika látja, hogy Magyarország ma egy leszakadófélben lévő állam. Gazdasági teljesítményét tekintve is jó esetben egy stagnáló, de inkább visszaeső ország.

Orbán a Hír Televíziónak kifejtette: mindenhol elmondja, hogy Magyarországon destabilizációs folyamat zajlik, amelynek két gyökere van: egyfelől a gazdasági sikertelenség, másfelől pedig van egy hitelességi válság, tehát a kormány szavát hihetetlennek tartják az emberek. A volt kormányfő Washingtonban amerikai tárgyalópartnereinek kifejti, hogy politikai változás nélkül nem is lehet stabilizálni a helyzetet. Új választásra, új politikai döntésre, új felhatalmazásra, új kormányprogramra van szükség – mondta, és hozzátette, készen állnak arra, hogy együttműködjenek Magyarország minden barátjával az ország stabilizálása érdekében.

Orbán Viktor szerint Amerikában tisztán látják, hogy a növekvő orosz befolyásnak egy újabb nyilvánvaló bizonyítéka az, hogy Laborc Sándor személyében egy KGB hátterű embert akarnak kinevezni a magyar biztonsági szolgálatok élére. Az amerikaiak számára érthetetlen, hogy Magyarország hidat képez Kelet és Nyugat között, miközben NATO- és EU-tag. A politikus útja során találkozik Tom Lantossal, az amerikai kongresszus külügyi bizottságának elnökével, és előadást tart a washingtoni Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok Központjában is.

(hírTV)