A kormányfő kiemelte: Brüsszelben „háborús hangulat, háborús nyelvezet, háborús logika van”. A vezetők úgy beszélnek, mint akik a saját háborújukat vívják Oroszország ellen, és nem úgy mint mi, akik ugyan „nem lehetünk közömbösek egy ilyen emberi tragédiával szemben”, de nem vagyunk hadviselő fél.

Hirdetés

Teljesen hiányzik Brüsszelben az a távolságtartás, ami a higgadtsághoz szükséges. Brüsszel vívja Ukrajna oldalán a saját háborúját Oroszország ellen. „Háborúban állnak, és úgy is beszélnek, hogy le kell győzni Oroszországot. És annak érdekében, hogy ezt elérjék, egyre több dolgot vállalnak” – tette hozzá Orbán Viktor.

Brüsszel valójában Soros György hálózatának a foglya

Brüsszel valójában Soros György hálózatának a foglya, a Soros-féle hálózat beépült az európai intézményekbe – mondta Orbán Viktor.

A kormányfő rámutatott: a Soros-féle hálózat olyannyira beépült, hogy az európai intézmények pénzt adnak neki.

Korábban írtuk

„Nem egyszerűen vélemény-befolyásoló pozícióik vannak a Soros-birodalom embereinek, hanem olyan erős alkupozícióik, hogy a saját maguk fenntartásához szükséges pénz egy részét ki tudják venni a brüsszeli kasszából: bent vannak a bizottságban, az Európai Parlamentben és jó néhány miniszterelnök egyértelműen Soros által kitartott ember”

– mondta Orbán Viktor.

Hozzátette: az európai emberek véleményét, annak érvényesítését az is nehezíti, hogy Brüsszel egyre inkább foglyává válik a Soros György által nagy munkával az elmúlt 30 évben felépített nemzetközi aktivista hálózatnak.

Orbán Viktor kitért arra is, hogy Magyarországon a kormány rendszeresen felkínálja a lehetőséget az embereknek, hogy „megfelelő hangerővel” elmondják véleményüket. A miniszterelnök jelezte, bár a közhangulat mindenkori változásának nem tudja teljesen alávetni magát, de azt megígéri, az emberek véleményének megkérdezése nélkül az ország számára fontos döntéseket nem hoz a kormány.

Az EP-választás döntő kérdése az lesz, ki békepárti, és ki háborúpárti

A döntő kérdés az európai parlamenti választáson nem a párthovatartozás lesz, hanem az, hogy ki békepárti, és ki háborúpárti – mondta Orbán Viktor.

A közmédia brüsszeli stúdiójából sugárzott interjúban a kormányfő kifejtette, az európai politikai küzdelmekkel kapcsolatban eddig a hagyományos kategóriákban gondolkodtak, hogy van jobboldal, baloldal, vannak globalista vagy szuverenista erők, de most egy új dimenzió is nyílt: a döntő kérdés nem a párthovatartozás lesz, hanem, hogy ki a békepárti, és ki a háborúpárti.

„Az lenne jó, ha Magyarországon és a többi európai országban is minél több békepárti politikust küldenének a választópolgárok az Európai Parlamentbe, és minél kevesebb háborúpártit”

– jelentette ki Orbán Viktor.

Hozzátette: arról is érdemes beszélgetni, hogy utána hogyan lesz majd ebből baloldali-jobboldali együttműködés, hogy ki lesz az erősebb, de a legfontosabb, hogy megállítsák „a háborús pszichózist”.

Az EU rendkívül bürokratikus szabályokat állít fel az európai gazdák számára

Az ukrán gabona kérdéséről szólva Orbán Viktor kiemelte: Magyarország nem az elszigetelődést, hanem a kereskedelmet, a beruházást, a gazdasági együttműködést támogatja, most mégis ellenzi az ukrán gabona behozatalát Európába. Azzal indokolt: az EU rendkívül bürokratikus és szigorú szabályokat állít fel az európai gazdák számára, míg Ukrajnában ilyen szabályok nincsenek, és ez óriási versenyelőny számukra.

Emlékeztetett arra, hogy a magyar gazdák eddig terményeik nagy részét el tudták adni Nyugat-Európában.

„Hat-hét olyan ország van Európában, amelyik több élelmiszert állít elő, mint amennyit elfogyaszt, ennek a hat-hét országnak a gondjáról van szó, köztük Magyarországéról”

– közölte a miniszterelnök.

Hozzátette: most bejön az olcsó ukrán termék, a nyugat-európai vevő az olcsóbb ukrán terméket veszi meg, a magyarét nem. Óriási erőfeszítéseket teszünk, hogyan tudnánk a következő évi betakarításig ezeket a készleteket elhelyezni – mutatott rá, jelezve: Brüsszel ugyanakkor süket erre a dologra, háborús lázban ég, számára fontosabb Ukrajna, mint az európai gazdák.

Ennél sokkal értelmesebb lenne, ha nem engednék be az Ukrajnából érkező gabonát, vagy ha ugyanolyan könnyű szabályokat alkalmazunk a mi gazdáinkra, mint az ukránokra – vetette fel.

A miniszterelnök arról is beszélt: az Európai Uniót azért hoztuk létre, mert azt akartuk, hogy béke legyen és jólét, ehelyett azonban háború van és rosszlét van.

Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorának a brüsszeli Közmédia Központban az Európai Unió állam- és kormányfői találkozójának második napján, 2024. március 22-én

Brüsszel menetel bele a háborúba, és a gazdaság nem jólétet ad, hanem egyre több társadalmi csoportnak – így a gazdáknak – okoz inkább nehézséget – tette hozzá.

Úgy értékelt: az emberek érzése alapvetően negatív a brüsszeli bürokraták iránt. Nem az Európai Unió iránt, mert azt a gondolatot, hogy működjünk együtt, mindenki támogatja, a baj a brüsszeli bürokratákkal van – közölte Orbán Viktor.

Ki kell tenni a Gyurcsány-féle embereket a főváros vezetése mögül

A miniszterelnököt azzal kapcsolatban is kérdezték, hogy mi a Fidesz terve Budapesttel, miután a Fidesz budapesti választmánya Szentkirályi Alexandrát javasolta főpolgármester-jelöltnek.

Orbán Viktor azt mondta: a főváros vezetése mögötti világból ki kell tenni a Gyurcsány-féle embereket. Hangsúlyozta: azok, akik tönkretették az országot 2010 előtt, mind ott ügyködnek a fővárosban, és ugyanazt a politikát csinálják, mint amit a kormányzásuk alatt.

„Akik csődbe vitték Magyarországot, azok most épp oda viszik a fővárost is, ezért üres a kassza, holott Budapest Magyarország leggazdagabb városa”

– mutatott rá.

A kormányfő azt reméli, hogy a júniusi önkormányzati választáson olyan főpolgármestert választanak majd, aki gátat vet ennek. Ha ez nem történik meg, akkor elfolyik, elvész Budapest minden erőforrása, és bekövetkezik a csőd, amelyhez nagyon közel van már a város – értékelt Orbán Viktor.

Hangsúlyozta: fontos Budapest, és szívesen foglalkozik a budapestiek számára fontos kérdésekkel, de ma a budapestiek számára sincs fontosabb kérdés annál, minthogy el tudja-e érni a magyar baloldal azt, hogy az óvónőknek és a pedagógusoknak adott magas fizetés egy részét Brüsszel elvonja. Ma ez a csata zajlik, és Budapest számára sincs fontosabb kérdés, mint az, hogy szuverén legyen a magyar kormány, és ne jöjjenek olyan emberek Brüsszelbe, akik a magyar emberek ellen dolgoznak – mondta.