A miniszterelnök a Századvég legfrissebb felmérésére hivatkozva arról írt, hogy az európaiak (a 27 uniós tagállam és az Egyesült Királyság lakossága) 71 százaléka azt szeretné, ha azonnal véget érne az ukrajnai háború, míg 73 százalékuk szerint béketárgyalásokra kellene kényszeríteni Moszkvát és Kijevet – ismerteti a Magyar Nemzet.

Hirdetés

A Századvég nagy, harmincezer fős mintából dolgozott, az eredmények szerint a válaszadók mindössze húsz százaléka gondolja úgy, hogy a háborúnak addig kellene folytatódnia, amíg Vlagyimir Putyin vereséget nem szenved. A megkérdezettek mintegy 67 százaléka szerint hiba lenne katonákat küldeni Ukrajnába, valamint a túlnyomó többség úgy véli, hogy a nyugati szankciókból az Egyesült Államok és Kína profitál a legtöbbet.

A felmérés az Európai Unió Kína-politikájára is kitért. A válaszadók többsége szerint az unió tagállamainak békés gazdasági együttműködésre kellene törekednie az ázsiai hatalommal.

A közvélemény-kutatás érdekes megállapítása továbbá, hogy az európai emberek elsöprő része (77 százalék) negatívan vélekedik a brüsszeli bürokratákról – számol be róla a Magyar Nemzet.

Korábban írtuk