Fotó: parlament.hu (képernyőfotó)
Hirdetés

Beszéde elején a miniszterelnök megköszönte a választópolgárok bizalmát. „Engem most itt a képviselők választottak meg, de nem felejtem el, hogy a felhatalmazás a választóktól, a magyar emberektől jön” – fogalmazott.

Orbán Viktor szerint ellenfeleik gondoskodtak róla, hogy a választás soha nem látott nemzetközi és hazai ellenőrzés mellett történjen. Mindenki láthatta, hogy „Magyarország olyan ország, ahol nem történnek, nem történhetnek választási visszaélések” – jelentette ki.

Megköszönte az ellenzéki aktivistáknak, hogy „ellenőrző munkájukkal segítettek megvédeni Magyarország jó hírét és a magyar demokrácia iránt táplált közbizalmat”.

Kitért rá: a magas választási részvétel az egészséges demokrácia jele. A magyar embereket érdekli a sorsuk, van véleményük a közügyekről, és azt nem is rejtik véka alá – mutatott rá.

„Az elmúlt években igyekeztem legjobb tudásom szerint szolgálni a hazámat. A választási harcban sem magamat, sem magunkat nem kíméltük. Most a becsülettel elvégzett munka önbizalmával állok önök előtt” – fogalmazott Orbán Viktor.

Megjegyezte: a magyar demokrácia 32 éves történetében soha egyetlen pártra nem szavaztak annyian, mint a Fidesz-KDNP-ra, és azon lesz, hogy megszolgálja ezt „az egész Európában példa nélküli óriási bizalmat”.

A kormányfő szerint elgondolkodtató, hogy éppen akkor aratták a legnagyobb arányú győzelmüket, amikor a legnehezebb terepen kellett megmérkőzniük. „Összeállt ellenünk a hazai baloldal és nemzetközi szövetségeseik, politikusok, pénzemberek és a média is”, Brüsszel és Soros György is „a mi bukásunkra játszott” – fogalmazott.

Kiemelte: zsinórban négyszer győztek annak ellenére, hogy pénzügyi válságok, világjárvány, migránsáradat és már háború is fenyegetett. Ilyen győzelmi sorozat Európában, sőt a tágabb nyugati világban is szokatlan – fűzte hozzá.

Közölte: a magyarok megtanulták, hogy „veszély idején a széthúzás, a szembenállás, a belharc súlyos következményekkel, hanyatlással, bukással, sőt országvesztéssel járhat”. „A belharc és a viszály a boldog békeidők luxusa”, de „most nem ilyen időket élünk” – vélekedett.

Hangsúlyozta: „baj idején az összefogás parancs”, és aki kihúzza magát alóla, veszélyt hoz a közösségre, a nemzetre és a hazára. Az ilyen pártoknak és politikusoknak ezért a választók alaposan ellátják a baját – mondta.

Megjegyezte: a konszenzust nem megkeresni kell, hanem meg kell teremteni, és a politikában ehhez erő, képesség és leginkább jó szív, jóindulat és hazaszeretet kell. Akinek ez megvan, megkaphatja az emberek bizalmát, és ez a 2022-es parlamenti választás történelmi leckéje – mutatott rá.

Korábban írtuk

Nincs pezsdítőbb annál, mint amikor rálőnek az emberre, és nem találják el – utalt a nemzeti kormány ellen felálló brüsszeli és sorosista erők aknamunkájára a kormányfő.

„A jövő megértése mint feladat megtanítja az embernek, hogy egyedül sosem lehet elég okos. Szerencsére Magyarország sohasem volt híján kiváló koponyáknak, én is számítok rájuk munkám során” – mondta Orbán Viktor miniszterekre, szakértők segítségére utalva.

Orbán Viktor kitért rá: az a miniszterelnök elsőrendű felelőssége, hogy megértse, előre elgondolja, milyen idők várnak ránk, és felkészítse erre a magyarokat. Minden, ami 2020 óta történt és minden, ami napjainkban kibontakozóban van, vagyis az, amiből megérthetjük a 2020 és 2030 közötti évtized természetét, egy irányba mutat: Európa, a nyugati ember és vele Magyarország a veszélyek korába lépett – jelentette ki.

A veszélyek korába léptünk. Járványok, háború, népvándorlás évtizedét éljük – fogalmazott a miniszterelnök. Felhívta a figyelmet a várható gazdasági visszaesésre is.

Ebben a zűrzavarban kell kijelölnünk az irányt, kialakítani a saját politikánkat – emelte ki. A nagy európai lakosságcsere programjáról szólva európai öngyilkosságról beszélt. Erre példaként említette még a gender-őrületet és a liberális Európa programját, ami túllép a Nyugatot eddig megtartó kereszténységen és nemzetállamokon, és semmit nem ültet a helyére.

Gazdasági bajok, háborús veszélyek, Európa belső szellemi gyengesége és Brüsszel politikai tévedései – ezeket jelölte meg a legnagyobb kihívásokként Orbán Viktor, hozzátéve, a feladat nehéz, de nem lehetetlen. A magyarokat kemény fából faragták, makacsul ellenállunk a hanyatlásnak – húzta alá.

Észszerűen, stabilitás, semmi önelégültség, de annál több alázat és mindenek előtt megalkuvást nem ismerő hajlíthatatlan hűség. Mindeközben őszinte kedvesség, józan önérdek, egy derűs önérzetes és bátor Magyarország – jelölte ki a feladatot a következő kormánynak.

A történelmi egyházak által fenntartott intézmények segítését, valamint a nemzetegyesítés „lankadatlan” folytatását ígérte Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn az Országgyűlésben.

Az újraválasztott kormányfő beszédében közölte, a következő kormány különösen számít a történelmi egyházak híveinek közösségeire, amelyek létezése önmagában is nagy érték Magyarországnak.

Biztosítani fogjuk az evangélium hirdetéséhez szükséges feltételeket, a szabadságot és az egyházak tiszteletét – mondta.

Hozzátette, látják az egyházi iskolák, kórházak, idősotthonok utáni növekvő igényt, ezek segítése a kormány munkájának fontos része lesz.

Orbán Viktor beszélt arról is, hogy látja az újraéledő nemzeti összetartozás lelki és fizikai lenyomatait is szerte a Kárpát-medencében. Ez nemcsak a határon túl élő magyaroknak jó, de erősíti az egyetemes magyarságot és az anyaországot is – mondta.

A határon túli magyarok számíthatnak ránk, lankadatlanul folytatjuk nemzetegyesítő munkánkat – jelentette ki.

A biztonságról kell első helyen beszélni – tért rá a háború kérdésére a kormányfő. Európának ma semmilyen eszköze nincs a szomszédjában zajló konfliktus kezelésére. Erő és eszköz híján a szankciók eszközében bíznak, ami papíron lehetséges, de nem tudunk felidézni olyan kontinentális zárlatot, ami eredményes lett volna. Olyanra viszont akad példa, hogy az bukott bele, aki kitalálta – mondta a miniszterelnök.

Kiemelte, hazánk energiabiztonsága továbbra is vörös vonal – nyomatékosította.

A NATO nem az Antant, és nem is válhat azzá – jelentette ki Orbán Viktor.

A kormányfő megválasztása utáni első beszédében indoklásként elmondta, a háború Magyarország szomszédjában még hosszú ideig és „józan ésszel nehezen felfogható mennyiségű” fegyverrel folytatódni fog és állandó biztonsági fenyegetést jelent az országra.

Orbán Viktor azt mondta, felfogása szerint aki fegyvert szállít, „fél lábbal már benne is van a háborúban”. Úgy fogalmazott, „mi a béke mellett állunk, a béke épít, a háború rombol”, ezért azonnali tűzszünetet és béketárgyalásokat akarunk. Jelezte, ki fog tartani álláspontja mellett.

A Magyar Honvédség megerősítését az egyik legsürgetőbb feladatként jelölte meg Orbán Viktor.

Úgy értékelt: Brüsszel ma a tagállamok, így Magyarország szuverenitásának visszaszorítására törekszik és a nemzetek Európája helyett egy új európai birodalmat, az Európai Egyesült Államokat igyekszik felépíteni.

Emellett – folytatta – a kulturális távolság, már-már elidegenedés egyre nő Európa nyugati fele és Magyarország között. Szerinte ez azért van így, mert míg Magyarország hisz Európa keresztény civilizációs alapjaiban, a nemzetállamokban, Brüsszelben ezt már feladták.

Nekünk fontos, hogy rajtunk legyen „a Jóisten áldása”, hogy legyen hazánk, amit szerethetünk, és amire büszkék lehetünk, hogy fenntartsuk az ezeréves magyar élet folyamatosságát, a létezés magyar minőségét a Kárpát-medencében, nekünk fontos, hogy úgy hallhassunk meg, hogy tudjuk, gyerekeinknek és unokáinknak van hazája, van mit folytatniuk és megőrizniük – mondta.

Hozzátette: ez a legnagyobb dolog, amit egy magyar ember a gyerekeinek adhat, és ez „számunkra megelőz minden közös európai értékről és egyre szorosabb integrációról szóló zavaros beszédet és politikát”.

Magyarország az EU tagja, és az az érdekünk, hogy a következő évtizedben is az maradjon – fogalmazott a magyar miniszterelnök beszédében.

Igaz, Brüsszel nap mint nap visszaél a hatalmával, és olyasmiket akar ránk kényszeríteni, ami nekünk rossz, tőlünk idegen. Hozzátette: Magyarország „az élni és élni hagyni elv” jegyében „toleranciaajánlatot” tett a migráció, a gender és legutóbb az olajembargó ügyében is, azonban ezeket visszautasították. Visszautasították, de mi továbbra is kitartunk, hangsúlyozta.

„De mi továbbra sem adjuk fel a határok védelmét, nem bontjuk le a kerítést és nem engedünk be migránsokat, megvédjük a családjainkat, a genderaktivistákat nem engedjük be az iskoláinkba, nálunk az apa férfi, az anya nő, gyerekeinket pedig hagyják békén, kitartunk Magyarország békéje és biztonsága mellett, és nem fogadunk el olyan gazdasági intézkedéseket, amelyek tönkretennék a magyar családokat” – jelentette ki a miniszterelnök. Ezek után az a kérdés, hogy mit keresünk ezek után az Európai Unióban? A válasz az, hogy az álmainkat. Az álmainkat, a szabad és egyenlő nemzetek közösségét. „, A hazák hazáját, a demokráciák demokráciáját”, a szellem csúcsait ostromló Európát – mondta.

Úgy fogalmazott: nem azért vagyunk tagok, mert az unió olyan, amilyen, hanem azért, amilyen lehetne, mert egy ilyen Európa adja a legtöbb esélyt egy független és szabad Magyarország számára.

Megerősítette, hogy a következő évtizedben Magyarországot az unióban látják, amint elszántan harcol a jogiért és szövetségeseket keres az unió megújításához. Azt is, hogy a háborús kihívásokkal a NATO- és uniós tag Magyarország néz szembe, de ez nem válasz az évtized kihívásira, azt ugyanis csak egy nemzeti alapon álló sikeres gazdaságpolitika teremtheti meg.

A gazdaság központi kérdés. A 2010-2022 közötti időszak a gazdasági fellendülés időszaka volt, pedig az sem volt könnyű: nagy nyugati összeomlással kezdődött, jött a migrációs válság, majd a koronavírus-járvány – emlékeztetett.

Az eredményekről szólva a nagy előretörés évtizedének nevezte a 2010 és 2020 közötti időszakot. Sorolta azokat a gazdasági eredményeket, amelyekben az ország dobogós volt az unióban, a többi között a munkahelyek számának növelésében, a beruházások vagy a minimálbér növelésében vagy az adócsökkentésben. Rámutatott arra is, hogy fejlettségben Görögországot és Portugáliát is megelőzzük.

Szólt a nehézségekről is, a gazdasági válságról, a migrációról, a világjárványról. De beszámolt arról is, hogy a járvány enyhülésével éles verseny alakult ki az országok között, hol nyissanak újra a bezárt gyárak. Magyarország ebben a versenyben a győztesek közé került – hangoztatta.

Ez szerinte esélyt ad arra is, hogy az előttünk álló európai válságban ne csökkenjen, hanem nőjön az ország gazdasága.

Arra is kitért, hogy az orosz-ukrán háború okán több stratégiai döntés is felértékelődött, a többi közt a Budapest-Belgrád vasútvonal fejlesztéséé, amely pótolhatja a lerombolt ukrajnai szállítási útvonalakat, vagy a déli gázvezetéké, amely az Ukrajnán át haladó gázvezetékeket helyettesítheti.

Bekövetkezhet az energiaellátás válságkorszaka is – hangsúlyozta -, amelyben azok lesznek biztonságban, akik maguk állítják elő energiaszükségletük fedezetét. Ezt teszik majd lehetővé az új paksi blokkok és a napenergia-beruházások, amelyeket a miniszterelnök nemzetbiztonsági szempontból kulcsfontosságúnak nevezett.

Az ország termékeinek háromnegyedét Európába adja el, de a legmodernebb beruházások a Távol-Keletről érkeznek. Ez a két lábon állás teszi válságállóvá a magyar gazdaságot – folytatta -, ahogy felkészültünk az autóipar forradalmi megújulására is, és hamarosan jelentős akkumulátor-exportőrökké válik az ország, de Magyarország élelmiszerből is kétszer annyit állít elő, mint a szükséglete – sorolta.

Azt mondta: az előttünk álló évtizedben az alacsony adók, a fizikai biztonság, a fejlett közúti és vasúti útvonalak, valamint a politikai stabilitás lesznek a fő érvek a beruházásokért folytatott versenyben, amelyekben az ország jól áll – emelte ki -, így a gazdasági stratégia továbbra is a beruházások magas szintjére épít.

A kormányfő beszédében emlékeztetett: az évtized a koronavírus-járvánnyal kezdődött és háborúval folytatódott. A háború és a válaszként adott európai szankciós politika energiaválságot idézett elő, az energiaválság és az amerikai kamatemelések együtt elhozták a magas infláció korszakát, és mindez együtt el fogja hozni a recesszió, a gazdasági visszaesés időszakát, amikor a gazdasági teljesítmény csökkenése, stagnálása és csekély emelkedésének évei váltogatják majd egymást Európában – fejtette ki.

Úgy értékelt: kiújulhatnak fenyegető járványok, a gazdasági visszaesés mélyülhet, a gazdag országok felé „tektonikus erővel” felerősödik a migráció, mindennek tetejébe pedig egy elhúzódó és világméretű kiterjedéssel fenyegető, valóságos háború zajlik a keleti szomszédunk földjén.

Orbán Viktor hangsúlyozta: „egy háborús évtized képe bontakozik ki a szemünk előtt”, és bár jó lenne, ha nem így lenne, „nekünk nem a vágyainkból, hanem a valóságból kell kiindulnunk”.

Ilyen nehéz körülmények között is vállalom, hogy Magyarország előre fog menni, és nem hátra. Vállalom, hogy megvédjük a teljes foglalkoztatottságot, a családtámogatást, a nyugdíjak értékét és a rezsicsökkentést is – jelentette ki Orbán Viktor.

Megköszönte az előző kormány tagjai munkáját, kiemelve, büszke a teljesítményükre. Most azonban egy egész másfajta évtized vár ránk, és az új feladatok logikája szerint kellett átalakítani a szerkezetet – ismertette.

A magyarok hozzászoktak az évszázadok alatt, hogy szépen haljanak meg a hazáért. Mi szeretnénk ezen fordítani: hogy élni legyen érdemes ezért az országért – mondta Orbán Viktor.

Magyarország a következő években védeni fogja a családokat és büszke lesz a gyermekeire – emelte ki Orbán Viktor.

Orbán Viktor a mai fiatal nemzedéket a legnagyobb értéknek és erőforrásnak nevezte. Hangsúlyozta: az országban mindenütt a hazájukat szerető, a világot értő, nyelveket beszélő, a legmodernebb technikákat használó fiatalokat látni, Magyarország előtt ezért áll fényes jövő.

A kormányfő beszédében kitért arra is, hogy a Kárpát-medencét az itt élő népekkel és országokkal együttműködve a világ legjobb helyévé kell változtatni. Ez közös érdeke a szlovákoknak, ukránoknak, románoknak, szerbeknek, horvátoknak, szlovénoknak és magyaroknak – mondta.

Ezért a jövőben sem ülünk fel se provokációknak, se megosztási kísérleteknek – jelezte, arról biztosítva a szomszédos országokat, hogy számíthatnak a magyarokra, rendületlenül hiszünk a kárpát-medencei népek közös jövőjében.

Orbán Viktor arról is beszélt: Magyarországra ma nem a népessége, hadserege vagy gazdasági ereje miatt irányul szokatlan mértékben a nyugati közvélemény figyelme, hanem azért, mert Lengyelország mellett Magyarország vált a nyugati világ utolsó keresztény, konzervatív bástyájává.

Mást gondolunk a világról és a jövőről, mint a „liberális, globalista fősodor”, és másként építjük az országunkat, mint ahogy ők teszik a sajátjukkal. Akár meg is férhetnénk egymás mellett, de Brüsszel ma kizárólagosságra törekszik – értékelt a kormányfő, úgy fogalmazva: azt mondják, a politikát, az országvezetést, sőt Európát is csak egy módon lehet elképzelni és művelni, „aki nem lép egyszerre, vizsgálatot kap estére”.

Orbán Viktor hangsúlyozta: Magyarország ez ellen lázad.

Hozzátette: egyre többen érzik úgy, hogy Magyarország a béke szigete. Reményt akarunk adni másoknak is, hogy a keresztény életfelfogás, a hazaszeretet, a nemzeti politika nem a múlt, hanem a jövő – mondta.

Harminc éve azt gondoltuk, Európa a jövőnk, ma azt, mi vagyunk Európa jövője – jelentette ki a kormányfő beszéde végén.

Cikkünket frissítjük!