Fotó: hirado.hu, képernyőkép, illusztráció

Deák Dániel politológus, a Figyelő munkatársa szerint az európai uniós fórumokon Orbán Viktor miniszterelnöknek „meghatározó súlya és szerepe van”, Magyarország jóval erőteljesebben tudja képviselni álláspontját, mint más hasonló méretű országok.

Fotó: hirado.hu, képernyőkép, illusztráció

Deák Dániel az M1 aktuális csatornán vasárnap „ellenzéki mítosznak” nevezte, hogy a kormány és Orbán Viktor elszigetelődött volna külföldön. Felhívta a figyelmet: ezzel szemben a magyar kormányfő csak az elmúlt két hétben találkozott több fontos vezetővel, így Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, Angela Merkel német kancellárral és Emmanuel Macron francia államfővel.

Kiszelly Zoltán politológus a műsorban arról beszélt: sok tényező felértékelte Magyarországot és a visegrádi országokat, akár országcsoport szintjén is, így találkoztak velük a Benelux-államok vezetői és Angela Merkel, a csoporton belül pedig Magyarország lép fel kezdeményezőként a lengyelek támogatásával.

Kitért arra is, hogy szerinte az ellenzék nem tud újat kitalálni; 2010 és 2014 között a „demokráciaféltés” volt a témájuk, de „a demokrácia köszöni szépen, jól van” Magyarországon. Úgy folytatta: váltottak, a második négy évben az oktatás, az egészségügy és a korrupció vált a fő témává, de ezekkel a problémákkal nem tudtak megküzdeni kormányzásuk alatt és az sem látszik, hogy jelenleg működőképes válaszokat tudnának adni rájuk.