Fotó: MTI/Vajda János, archív, illusztráció

Ötven éve kapta vissza városi rangját Sárospatak, az évfordulót augusztus 20-án számtalan programmal ünneplik a zempléni városban – közölte Sikora Attila alpolgármester (Fidesz-KDNP) az MTI-vel.

Fotó: MTI/Vajda János, archív, illusztráció

Elmondta, a városba érkezik a Szent Korona másolata, amelyet a bazilikában lehet majd megtekinteni délig. A bazilika és a Rákóczi-vár közti Szent Erzsébet utcában délután egyebek mellett retro játszóház, diafilmvetítés és veterán autók kiállítása várja az érdeklődőket.

Az alpolgármester kitért arra, hogy a helyi nyugdíjasklubok tagjai az újra várossá nyilvánítás évének megfelelő mennyiségű, vagyis 1968 palacsintát készítenek, és meg lehet kóstolni a város tortáját is, amit még májusban választottak ki a szakemberek. A muskotályos borkrémmel készített tortát eredetileg a helyi rendelőintézet csapata alkotta meg, az augusztus 20-i eseményre pedig Kövér Zsolt cukrászmester készíti el a nagyközönség számára.

A városi ünnepség öt órakor kezdődik a Magyar Nemzeti Múzeum Rákóczi Múzeumának udvarán, ami után a vár melletti szabadtéri színpadon Fenyő Miklós koncertjén vehetnek részt az érdeklődők. Az ünnepségsorozatot tűzijáték zárja – közölte Sikora Attila.

Sárospatak 1886-ban vesztette el városi rangját. Ugyan hosszú ideig járási székhely volt, de csak 1968. augusztus 20-án lett ismét város.