Precedens értékű bírósági ítélet született abban a perben, amit Stágel Bence, az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) alelnöke indított a rendőrség ellen – áll a szervezet közleményében.

A KDNP ifjúsági társszervezetének képviseletében Stágel Bence alelnök 2007. május 13-án sajtótájékoztatót tartott a Margitszigeten, kifejezve az IKSZ tiltakozását a Kendermag Egyesület rendezvénye ellen, melynek célja a drogfogyasztás népszerűsítése, valamint az ehhez kapcsoló droglegalizációs törekvések erősítése volt.

Az öt perces sajtótájékoztatót követően a rendőrök a helyszínen igazoltatták Dr. Stágel Bencét, majd a rendőrség gyülekezési joggal való visszaélés szabálysértési tényállásának elkövetése miatt 25000 Ft pénzbírsággal sújtotta az alelnököt, amelyet meg nem fizetése esetén 25 nap elzárásra rendelte átváltoztatni.

A rendőrség álláspontja szerint a közterületen tartott sajtótájékoztató a gyülekezési törvény hatálya alá tartozik és ezért minden esetben három nappal előre be kell jelenteni a rendőrségen.

A rendőrség határozata ellen Stágel Bence bírósághoz fordult, hivatkozva arra, hogy a sajtótájékoztató a politikai életben a közvélemény tájékoztatásának és demokratikus közéletünknek alapvető eleme. A szabad véleménynyilvánítás joga mindenkit megillet a Magyar Köztársaság területén, és ez a jog a sajtótájékoztató tartását is magában foglalja.

A bíróság jogerős végzésében kimondta, hogy a sajtótájékoztató nem tekinthető sem felvonulásnak, sem tüntetésnek, ezért nincs jelentősége annak, hogy a sajtótájékoztató közterületen került-e megtartásra, illetve megállapítható az is, hogy az eljárás alá vont személyt nem terhelte bejelentési kötelezettség sem.

Mindezek alapján a bíróság Stágel Bence kifogását alaposnak találta és ellene a szabálysértési eljárást, szabálysértés hiányában megszüntette.

Az ügy jelentőségét az adja, hogy a korábbi években a rendőrség számos esetben indított szabálysértési eljárást közterületen tartott sajtótájékoztató résztvevői ellen. A mostani ügyben született precedens értékű bírósági döntés ugyanakkor a jövőben megszűntetheti a rendőrség ilyen jellegű jogellenes intézkedéseit – zárul a közlemény.