A pozsonyi törvényhozás elnöke az M1 aktuális csatornán szerda este közzétett interjúban azt is hangsúlyozta: meg van győződve arról, hogy a magyar és a szlovák kormány közötti jó kapcsolatok jó alapként szolgálnak a két nemzet jó együttéléséhez.

Hirdetés

Ez mindig is így volt: amikor a szlovák miniszterelnök jó kapcsolatokat ápolt a magyar kormányfővel, akkor a két nemzet együttélése teljesen feszültségmentes volt, és bizonyos dolgok előrehaladtak – mutatott rá.

A politikus hangsúlyozta: a magyar közösségről „őszintén kell gondoskodnunk”.

Peter Pellegrini azt mondta: Szlovákiának olyan elnökre van szüksége, aki számára az ország az első, „és nem engedi meg, hogy Brüsszelből diktáljanak, anélkül, hogy elmondhatnánk, mi hogyan képzeljük el Európa működését”.

Korábban írtuk

„Nem engedjük meg, hogy elvegyék a vétójogunkat, továbbá a békéről kell beszélnie az elnöknek, nem a háborúról” – fogalmazott.

Peter Pellegrini arról beszélt, hogy az államfőválasztás első fordulójában nagyon szoros volt az eredmény, nagyon értékes szavazatokat tudott szerezni a másik jelölt. Jelezte, azt várja, hogy az eredmény a második körben is nagyon szoros lesz, de hisz a győzelemben.

A politikus közölte, nagyon örül annak, hogy azoktól is tud szavazatokat szerezni, akik nem kerültek be a második körbe, és köszönetet mondott Forró Krisztiánnak, a felvidéki magyar párt, a Magyar Szövetség elnökének, aki nyilvánosan kijelentette, hogy támogatni fogja.

Peter Pellegrini elmondta, korábban Forró Krisztiánnal baráti, konstruktív megbeszélést folytattak, és egyetértettek abban, hogy Szlovákia összes régiójáról gondoskodni kell.

Senkit sem lehet büntetni amiatt, hogy Szlovákia melyik részébe született, Szlovákia minden részén jó minőségű életszínvonal, infrastruktúra kell – jelentette ki, hangsúlyozva: ez vonatkozik az ország déli részére is, ahol a magyar kisebbség él.

A találkozón beszéltek arról is, hogy foglalkozni kell a nemzeti kisebbségekről szóló törvénnyel, továbbá a kettős állampolgárság ügyével is, amiben valamikor változást kell elérni – ismertette. Hozzátette, beszéltek a kollektív bűnösségről is, „amelyre több évtized után fokozatosan kell valamilyen végleges megoldást találni”.

Peter Pellegrini szerint Ivan Korcok korábbi külügyminiszter – aki az első helyen végzett a szlovákiai államfőválasztás első fordulójában – „csak beszél” a régiók felzárkóztatásáról.

Ezzel szemben „mi reális dolgokat teszünk” – mondta a politikus, majd úgy folytatta: Ivan Korcok tagja volt annak a kormánynak, amely Szlovákiában káoszt okozott, úgy eladósította az országot, hogy „ilyenre még nem volt példa”.

Semmit sem tettek a magyar közösségekért – jelentette ki Peter Pellegrini, majd azt mondta: ők elfogadták a határon átívelő együttműködést, több határátkelőt nyitottak meg, új hidakat építettek az Ipoly folyón. Nem olyan régen Szijjártó Péter magyar külügyminiszterrel nyitottak meg egy újabb hidat, amely összeköti Szlovákiát és Magyarországot – jegyezte meg.

Peter Pellegrini szólt arról is, törvényt fogadtak el a községek kétnyelvű megnevezéséről, továbbá a közlekedési táblák is kétnyelvűek lesznek.

A politikus beszélt arról is, az elnöknek és a kormányfőnek helyesen kell tudatosítania, hogy országa valóban egy nemzetközi közösség tagja, mint amilyen az Európai Unió és a NATO. Ugyanakkor a tárgyalásokon Szlovákiai nemzeti érdekeit és állampolgárait kell védeniük – mondta, hangsúlyozva: nem szabad olyan előírásokat jóváhagyni, amelyek károsítják az országot.

Kitért arra is, Orbán Viktor magyar miniszterelnök nyilatkozatait és hozzáállását nem úgy veszi, hogy azok nacionalisták lennének. „Úgy veszem, hogy ez egy olyan miniszterelnök hozzáállása, aki Magyarország érdekeit képviseli”- fogalmazott a politikus.

Az ukrajnai háború kapcsán Peter Pellegrini kijelentette: Szlovákia nem fog fegyvert szállítani, nem vesz részt a lőszerek közös vásárlásában, mert az csak meghosszabbítja az „öldöklést”. Azonnal le kell állítani a gyilkolást, és utána kell tárgyalni a konfliktus békés megoldásáról – jelentette ki.

Azt mondta, egyetért Orbán Viktor „hozzáállásával, aki egyetlen katonát sem fog küldeni Ukrajnába”.

A visegrádi négyekkel (V4) kapcsolatban arról beszélt, bántja, hogy bizonyos tagországok mindent megtesznek azért, hogy a V4 ne működjön. Ugyanakkor úgy hiszi, hogy fokozatosan vissza tudnak térni „a jó működéshez” – mondta Peter Pellegrini, hozzátéve: megválasztása esetén igyekezni fog, hogy erőre kapjon a V4.

A magyar-szlovák együttműködések kapcsán kitért arra, folytatni kell az észak-déli projekteket. Példaként említette az energetikai rendszerek összekapcsolását, az ipari és kereskedelmi programokat, valamint a határvédelmet.

Peter Pellegrini azt mondta: mindig vannak emberek, akik „meg szeretnék szegni” a szlovákok és a magyarok jó együttélését. Meg van azonban győződve arról, „hogy ha jó az együttműködés a kormányok között, akkor nem lesznek problémák a két ország között”.