Fotó: MTI/Balogh Zoltán
Résztvevők vonulnak a kínai Fudan Egyetem budapesti kampuszának létrehozása ellen meghirdetett tüntetésen a fővárosban, az Andrássy úton 2021. június 5-én
Hirdetés

Az ellenzéki miniszterelnök-jelölti előválasztáson induló politikus, a Párbeszéd társelnöke azt mondta: megállítják a IX. kerületbe tervezett Fudan-beruházást, és minden olyan ügyben kiállnak, amelyben a kormány a 99 százalék helyett az 1 százalékos kiváltságos érdeket fogja képviselni.

Karácsony Gergely közölte: Magyarországon a legnagyobb probléma most a jelenlegi hatalom, amelynek nincsen erkölcsi célja.

„A Fudan-ügy a Fidesz végső és teljes erkölcsi öngyilkossága” – fogalmazott a főpolgármester. Hozzátette, ez az ügy leleplezi, hogy „minden szavuk hazugság”, „minden ragaszkodásuk értékekhez valójában csak ravaszkodás”, valamint „számukra semmi sem szent”.

Karácsony Gergely szerint a Fudan-ügy arról szól, hogy „uralkodhatnak-e Magyarországon olyanok, akik a politikát uralkodásként fogják fel szolgálat helyett”; „lehet-e az országban olyan kormány hatalmon, amelynek számára az országból csak a hatalom a fontos”.

Korábban írtuk

„A Fudan-ügy arról szól, hogy ez a tízmilliós kis ország végre dönthet-e a saját sorsáról, hogy leszünk-e igenis szabad nemzet” – közölte. A főpolgármester szerint a kínai egyetem ügye „a napnál világosabban mutatja, hogy ez a kormány a nemzet szuverenitása alatt a saját szuverenitását, a szabad rablását érti”.

Karácsony Gergely kitért arra is, a kormány nem él azzal a lehetőséggel, hogy a koronavírus-járvány által meggyötört Magyarországot, a magyar társadalmat és gazdaságot az Európai Unió visszatérítendő támogatásával „húzza ki a gödörből”, mert nem akarnak eladósodni. Ugyanakkor bármikor eladósodnak akkor, ha „orosz vagy kínai érdekekben kell a magyar adófizetők pénzéből eladósodni” – mondta.

A főpolgármester hangsúlyozta, nem a kínai emberek és nem Kína ellen tüntetnek, bár „egy világ választ el minket”, amikor emberi jogokról, demokráciáról beszélünk. „De megvan nekünk a magunk baja a diktátorokkal” – fűzte hozzá.

Karácsony Gergely kiemelte, a Diákváros miatt gyűltek össze, és azért, mert nem akarnak 500 milliárd forintból a magyar adófizetők pénzén felépített kínai elitegyetemet. Hangsúlyozta azt is, nem akarják, hogy Magyarországon a múlt újra és újra legyőzze a jövőt.

„Nem akarunk kompország lenni, ki akarunk kötni biztonságban a nyugati parton” – fogalmazott.

Karácsony Gergely arra kérte a résztvevőket, hogy vegyenek részt a Fudan Egyetemről indított konzultációban, az ellenzéki előválasztásban, támogassák az azon győztes jelölteket, jövő tavasszal jelentkezzek szavazatszámlálóknak, majd jövő áprilisban az országgyűlési választáson menjenek el szavazni.

Karácsony Gergely beszéde után kiment az emberek közé. Nem emlékszem, hogy Orbán Viktor valaha csinált volna ilyet. #99Mozgalom

Posted by Szabó Tímea on Saturday, June 5, 2021

Baranyi Krisztina (Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP), Ferencváros polgármestere a Fudan Egyetemet közpénzből létrehozott magánvállalkozásnak nevezte, és kiemelte: ők a Diákváros felépítésére szerződtek, mert az a magyar egyetemeken tanuló, vidékről felvett és rászoruló hallgatóknak épülne.

„Kína még a saját trójai falovát is a mi pénzünkön építi meg” – fogalmazott, majd mindenkit arra buzdított, hogy vegyen részt a IX. kerületi önkormányzat által a Fudan Egyetemről indított konzultáción.

Jámbor András, a tüntetés főszervezője, ellenzéki országgyűlési képviselőjelölt azt mondta: sok ilyen apró tettre van szükség annak meggátolásához, hogy az adófizetők pénzéből és egy hitelből olyan elitegyetemet hozzanak Magyarországra, amelyen magyar diák valószínűleg nem fog tanulni, és amely „elszipkázza” a legjobb tanárokat a magyar egyetemekről. Közölte: megakadályozzák, hogy eltöröljék a Diákváros projektet.

Bereczki Áron (Hallgatói Szakszervezet) közölte: „az országot eladósító elit egyetem nem a miénk”, és sosem lesz az, mert kizárólag az elit érdekeit szolgálja. „Számunkra az elitegyetem illúzió, a mi valóságunk jelenleg a Magyarországon tomboló válság” – jegyezte meg.

Gede Márton és Őze Sándor aktivisták lakhatási szervezetek nevében követelték, hogy a kormány vonja vissza az önkormányzati lakások privatizációjára vonatkozó törvénymódosító javaslatot, és kezdjenek állami bérlakásépítésbe. Felszólalásuk végén közösen skandálták: „lakhatást, demokráciát, jogállamot!”.

A „Tüntetés a Diákvárosért, a Fidesz ellen!” címmel meghirdetett tüntetés résztvevői a Kodály körönd és a Hősök tere között gyülekeztek, majd az Andrássy úton, az Erzsébet téren, az Akadémia utcán és a Széchenyi téren át vonultak a Kossuth térre. A tér közepét azok foglalták el, akiknek volt védettségi igazolványuk, a többiek a kordonon kívül eső területeken gyűltek össze a tér szélső oldalainál.

A demonstráción több ellenzéki politikus, illetve országgyűlési képviselő is részt vett, köztük Komjáthi Imre (MSZP), Szabó Tímea és Burány Sándor (Párbeszéd), Fekete-Győr András (Momentum Mozgalom) és Szél Bernadett (független), de előzetesen jelezte a részvételét az LMP több politikusa is.

Fotó: MTI/Balogh Zoltán
Résztvevők vonulnak a kínai Fudan Egyetem budapesti kampuszának létrehozása ellen meghirdetett tüntetésen a fővárosban, az Andrássy úton 2021. június 5-én