Fotó: MTI/Máthé Zoltán
Kovács Gergely, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) társelnöke, XII. kerületi képviselő, polgármesterjelölt (j) beszédet mond, mellette Döme Zsuzsanna, az MKKP társelnöke, Ferencváros alpolgármestere
Hirdetés

– Jobban élsz politikusként, mint előtte?

– Anyagilag?

– Bárhogy.

– Anyagilag nem, mert amikor füvet termesztettem, sokkal jobban éltem.

Korábban írtuk

– Csak akkor el akartak vinni érte.

– De megúsztam. Most már ez elavult… Elévült.

A fenti párbeszéd a „Konkrétan Rónai Egonnal” című műsorban hangzott el januárban, ahol Kovács Gergely, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) társelnöke, a XII. kerület közös ellenzéki polgármester-jelöltje gyakorlatilag beismerte, hogy a kábítószert nemcsak saját fogyasztásra termelte, hanem anyagi előnye is származott belőle. Két évvel ezelőtt a Telexnek adott interjújában arra a kérdésre, hogy mit csinálna, ha felhagyna a politikával, így válaszolt: „Gondolom, füvet termesztenék” – majd hozzátette, ezért nem is ért egyet a drogliberalizáció mérsékeltebb verziójával, amely a fogyasztást nem, csak a termesztést büntetné.

Nem viccelnek

A jelenleg alig száztagú Kutyapártot 2006-ban alapították, és csak nyolc évvel később jegyezték be pártként. Bár sokan még mindig viccpártnak könyvelik el, és a drogfogyasztó Kovács Gergely fenti kijelentéseit is elintézik egy legyintéssel, hogy csak humoros kedvében volt, a tények azt mutatják, a Kutyapárt már rég túllépett a viccpárt kategóriáján. A viccpártok nem kötelezik el magukat egyetlen ideológia mellett sem, nem törekednek hatalomra, céljuk, hogy görbe tükröt tartsanak a politikai elit elé, rendszeren kívül állónak definiálják magukat, és minden politikai intézményből gúnyt űznek.

A fentieknek a Kutyapárt már régóta nem felel meg, hiszen Ferencvárosban egyik társelnökük, Döme Zsuzsa 2019 óta hatalmi pozícióban van (Baranyi Krisztina polgármester egyik alpolgármestere), másik társelnökük, Kovács Gergely pedig polgármesteri ambíciókra tör a XII. kerületben, ahol 2019 óta önkormányzati képviselő. Egyébként egy interjúban azt már Kovács Gergely is elismerte, hogy a Kutyapártot 2016 óta nem lehet viccpártnak nevezni. A Kutyapárt szinte észrevétlenül betagozódott a balliberális ellenzék mögé, és eltartott kisujjal bírálja azt, aminek már maga is részese. Ha nem így lenne, Kovács Gergely nem indult volna el a hegyvidéki ellenzéki előválasztáson, és nem volna az ellenzék közös polgármester-jelöltje.

A hegyvidéki ellenzéki előválasztáson való indulása nagy vitát gerjesztett a párton belül, a tagság ugyanis nem szavazta meg, hogy a Kutyapárt részt vegyen az ellenzéki roncsderbin, ezért Kovács Gergely be is nyújtotta lemondását, de a rendkívüli taggyűlés megerősítette pozíciójában.

– A Kutyapárt mély válságban van – jelentette ki a döntés után Nagy Attila Tibor politikai elemző. Úgy látja: az előválasztás kapcsán kialakult vita csak az évek óta tartó belső feszültségek megkoronázása volt. Az elemző egy balliberális napilapnak elmondta, több tagot felháborított, hogy miközben a párt azért farolt ki a Belvárosban Juhász Péter mögül, mert a Momentum is beállt az egykori Együtt volt elnöke mögé, addig egy esetleges győztes hegyvidéki előválasztás után Kovács Gergely a többi ellenzéki párt támogatásával indulna a fideszes jelölt ellen, holott a párt politikájának egyik alappillére, hogy távol marad az előválasztástól. Hozzátette, az is növelhette az ellentéteket, hogy az utóbbi években az MKKP megszerzett pozíciói után komoly állami forrásokat is kapott, a pártnak már főállású alkalmazottai is vannak, így az sem mindegy, ki hogyan részesül a befolyt összegekből.

Az előválasztási kampány sem volt botránytól mentes, előkerült ugyanis Kovács Gergely kábítószeres múltja, jelene és ebből fakadóan kétes jövője is. A helyi Momentum egy kiszivárgott belsős dokumentumban arra kérte aktivistáit, azzal mozgósítsanak Kovács Gergely ellen, hogy a Kutyapárt társelnökének nincs nagy támogatottsága a kerületben, valamint félő, ha megnyeri is az előválasztást, még a júniusi választások előtt letartóztatják. A Momentum sajtómegkeresésre ezzel kapcsolatban úgy reagált, hogy „kétségtelen tény – ami bármikor feljöhet egy-egy beszélgetésben, ha a XII. kerületi előválasztás szóba kerül – , hogy Kovács Gergelyt korábban már vitték el a rendőrök bilincsben”.

Régi drogfogyasztó

Mint ismeretes, Kovács Gergelyt 2022 nyarán, a katatüntetések kapcsán szervezett hídfoglaláskor állították elő a rendőrök, miután a hatóságok többszöri felszólítása ellenére visszament az Erzsébet híd úttestére. Ruházatának átvizsgálásakor füvet találtak nála, és el is ismerte, hogy a tüntetés előtt fogyasztott a szerből, ezért vizeletmintát vettek tőle, valamint egy szakértővel lemérték a nála talált fű mennyiségét. Előállítása után házkutatást tartottak lakásán, ahol kábítószergyanús anyagot találtak, ezért a rendőrség kábítószer-birtoklás bűntette miatt eljárást indított ellene.

Kovács Gergely később egy interjúban elmondta, a vizeletvizsgálat eredménye fél évvel később negatív lett, ami után elgondolkodott, talán dílert kellene váltania. Hozzátette, esze ágában sincs leszokni a fűről. A magyar büntetőjogi törvények csekély mennyiségű használatnál lehetővé teszik a büntetőjogi útról történő elterelést, az elkövetőnek megelőző-felvilágosító szolgáltatáson kell részt vennie fél évig. Kovács Gergely az elterelés teljesítését e-mailben megúszta: hetente írásban jelentenie kellett, mit csinált az utóbbi időben, de szerinte ezeket senki nem olvasta el, mert „buddhista üzeneteket” küldtek vissza válaszként.

Kovács Gergely a szavazatok több mint hatvan százalékát nyerte el a baloldali előválasztáson, aminek abszurditását az adja, hogy a drogos életvitelére büszke pártelnök azt a DK által is támogatott momentumos dr. Farkas Csabát győzte le több mint háromszor annyi szavazattal, aki Hegyvidék rendőrkapitányaként a kábítószer-bűnözőket üldözte. A XII. kerületben Kovács Gergely lesz az ellenzék közös jelöltje és egyik kihívója a kormánypárti Fonti Krisztinának, aki jelenleg alpolgármester a kerületben. Mellettük még Binder Csaba (Mi Hazánk) és dr. Vincze Géza (Szolidaritás) is elindul a hegyvidéki polgármesteri posztért. A Kutyapárt az ellenzéki megállapodásnak köszönhetően a tizenkét egyéni önkormányzati választókerületből nyolcban állíthat jelöltet. Kérdés, hogy a DK betartja-e ezt, a dolgok jelenlegi állása szerint ugyanis a Gyurcsány-párt felrúgja a megállapodást, és önálló jelölteket indít.

Az MKKP régóta küzd fő programpontjukért, a fű legalizálásáért mint a szerintük legégetőbb társadalmi ügyért, amelyért tavaly áprilisban demonstrációt is tartottak: „A fű legalizálásán túl célunk egy okos drogpolitika: kevesebb stressz, hazugság és képmutató, betarthatatlan törvény, több realitás és szociális ellátórendszer. Zavar minket a szmókerek kriminalizálása, az orvosi marihuána ellentmondásos szabályozása és a kendernövény démonizálása is.” A tüntetésen Döme Zsuzsa, a Kutyapárt társelnöke azon sajnálkozott, hogy a drog társadalmi elfogadottsága Magyarországon húsz év alatt semmit nem ment előre, utalva a Kendermag Egyesület 2003-as tüntetésére, amelyet a sípos ellentüntetők miatt félbe kellett szakítani. Meg kell említeni Sárosi Péternek, a Drogriporter című honlap szakértőjének felszólalását is, aki arról számolt be, hogy a világ legtöbb országa a liberalizáció felé halad, és a fű alig százéves tilalma rengeteg kárt okozott a társadalomnak. Állítása szerint az emberek mindig is „drogoztak”, az 1848-as honvéd tábornok Klapka György szerinte „hatalmas szmóker” volt. A Drogriportert egyébként a Soros Györgyhöz számos szállal kapcsolódó Társaság a Szabadságjogokért nevű jogvédő szervezet hozta létre.

Viccpártos álca

A MKKP április 20-án Miskolcon, a marihuána nem hivatalos világnapján tartotta kampánynyitó rendezvényét, amelyen többek között „spanglitekerő” versenyt is tartottak. Téglásy Kristóf, a Drogkutató Intézet stratégiai igazgatója leszögezte, amíg ez a kormány van hatalmon és a jelenlegi drogpolitika az irányadó, a kábítószer fogyasztása, tartása, terjesztése és reklámozása bűncselekmény, akkor is, ha kampánynyitó rendezvényen történik.

– Azt eldönteni, hogy mennyire kontraproduktív vagy hasznos egy közhatalmat megszerezni igyekvő politikus számára bűncselekményeket népszerűsíteni, nem a szakma feladata. Azonban visszafogottan tudjuk elképzelni, hogy a Hegyvidék összes polgára jó szívvel érzi magát ilyen attitűddel képviselve, egy marihuánafelhőbe burkolózó polgármester által – tette hozzá.

A fű legalizálásáért Kovács Gergelynek minimum kormányt kellene váltania, és akkor még nem beszéltünk a füvezés hazai elfogadottságáról. Bár nem e cikk témája, jegyezzünk meg egy fontos adatot: tudományosan bizonyítva van, hogy a rendszeres kábítószer-élvezők tizenöt százaléka függővé válik.

A Kutyapárt társelnöke a 2022-es országgyűlési választások előtt kifejtette, ha bejutnának az Országgyűlésbe, kívülről készek lennének támogatni egy ellenzéki kormányt, hiszen „annál rosszabbul aligha lehet kormányozni, ahogy Orbán teszi”. A párt ideológiai hovatartozásáról az is sokat elmond, hogy azért nem lesz főpolgármester-jelöltjük, hogy ne vigyenek el szavazókat Karácsony Gergelytől. „Szerintem annyit meg tudunk tenni, hogy nem indítunk úgymond Karácsony Gergely ellen másik főpolgármester-jelöltet. […] Szóval nekem így direktben támogatni problémás lenne, de szerintem az bőven tök jófejség tőlünk, ha nem indítunk ellene senkit” – mondta Kovács Gergely.

A párt minden közvélemény-kutatás szerint a júniusi választásokon átlépi az ötszázalékos küszöböt, így a rendszerenkívüliség álcája mögé bújva olyan EP-képviselőket küldhet Brüsszelbe, illetve az önkormányzatokba, akik a balliberális ideológiát erősítik.