A Pénzügyminisztérium (PM) pénteki tájékoztatása szerint Varga Mihály elmondta: ma azt látjuk, hogy Európa hasonló kényszerpálya felé tántorog, mint amin egykor a szocialista országok jártak. Mi tudjuk, mit jelent a szuverenitás hiánya, a saját álláspont feladása. Nyugat-Európa viszont mintha nem tanult volna a kommunista időszak leckéiből. A mai mindentudás-ideológia nagy erővel dolgozik a nemzetállamok meggyengítésén, a nemzeti jogkörök megvonásán és a hatalom központosításán, éppen úgy, mint a szovjet időszakban.

Hirdetés

A tárcavezető megjegyezte: Európa keresztény kultúrájából szervesen következik, hogy itt saját egyedi arculattal rendelkező nemzetek élnek együtt, ezért közös érdeke, hogy megerősítse a nemzetállamokat és azok politikai, valamint gazdasági szuverenitását. Mert bár vannak csak közösen megoldható problémák, az egyedi nézőpontok feladása a közös megoldást nem segíti, hanem egyenesen akadályozza – szögezte le Varga Mihály.

1956 üzenete rövid távon, hogy a jó megoldások helyben születnek, azokat nem lehet távolról exportálni. Középtávon az, hogy az európai nemzeteket nem lehet összekeverni, hosszú távon pedig az, hogy idegen kultúrákat nem lehet büntetlenül Európába importálni.

Varga Mihály felhívta a figyelmet: az Ukrajnában, Izraelben és a Gázai övezetben folytatódó harcok, a migráns csoportok aktivizálódása, és a tagállamok érdekeinek háttérbe szorítása tovább erősíti a nemzeti szuverenitás fontosságát mind politikai, mind gazdasági téren. Mint mondta: az 56-os és a mai események között sok a párhuzam. Naponta kell harcokat vívnunk a központosító törekvések ellen, egyre általánosabbak a tagállamokat megkerülő politikai döntések az unióban.

Korábban írtuk

A miniszter hangsúlyozta: a magyar kormány kitart a nemzeti függetlenség több évszázados nemzeti ideája mellett, amiért az 56-os hősök is harcoltak. Továbbra is megvédjük Magyarország politikai és gazdasági szuverenitását, és azért harcolunk, hogy a jövő évi uniós választások után a nemzeti érdekek képviselete Európa-szerte erősödhessen.

Varga Mihály Magyar Gazdaságért díjat adott át Kozák Árpád egyéni vállalkozónak, Pál Tibornak, a Magyar Könyvvizsgálói Kamara elnökének, valamint a Continental Dohányipari Zrt. is gazdasági díjban részesült. Lónyay-díj miniszteri elismerést 16, Miniszteri Elismerő Oklevelet 38 díjazott vehetett át – ismertette közleményében a Pénzügyminisztérium.