Egy hete hangzott el a beismerés, amely szerint a baloldal az uniós intézményekben évek óta azon dolgozik, hogy Brüsszel szankciókkal sújtsa Magyarországot, és ne adja oda a nekünk járó uniós pénzeket.

Hirdetés

Az ATV Egyenes beszéd című műsorában Hajnal Miklós, a Momentum elnökségi tagja azzal büszkélkedett: az ő érdemük, hogy a jogállamisági eljárásokon túl most már az uniós pénzeket is megvonják Magyarországtól.

– Bár máskor is voltak eljárások hazánk ellen, azoknak ilyen súlyos következménye még akkor nem volt, mert most egy több mint másfél éves folyamat volt, amíg egyáltalán a kormány el tudta érni, hogy jöjjenek az uniós pénzek

– fejtegette büszkén Hajnal. Majd két párttársa, Donáth Anna és Cseh Katalin brüsszeli tevékenysége kapcsán hozzátette: azt gondolom, nekik abban komoly szerepük volt, hogy ez így alakult.

A Magyar Nemzet cikksorozatának első részében ennek kapcsán felidézte, hogy nem csak a két momentumos európai parlamenti képviselő „érdeme” hazánk megbüntetése és sarcolása, hiszen a többi baloldali uniós politikus, illetve hazai kollégáik egyaránt kivették a részüket a Magyarországot alaptalanul elítélő jelentések elkészítésében.

Korábban írtuk

Ezúttal a magyarországi baloldalt irányító Gyurcsány házaspár hazánk ellen folytatott aknamunkájának legfontosabb részleteit tárta fel a lap. A pillanatnyilag legerősebb baloldali párt, a Demokratikus Koalíció vezetője és felesége minden megnyilvánulásával igazolta azt, amit Hajnal Miklós „őszödi beszéde” tartalmazott – írja a Magyar Nemzet.

Meghökkentő nyíltsággal beszélt a baloldal feladatairól Gyurcsány Ferenc

Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke tavaly március végén a Spirit FM Harcosok klubja című műsorában meghökkentő nyíltsággal lényegében a baloldal feladataként beszélt arról, hogy segítsenek Brüsszelnek teljesíthetetlen feltételeket kitalálni.

A bukott miniszterelnök arról értekezett a műsorvezető kérdéseire, hogy az unió által feltételként szabott 27 úgynevezett mérföldkövet nem tudja teljesíteni az Orbán-kormány, mert akkor „vége lenne a NER-nek”. Majd így folytatta Gyurcsány:

„Tehát valójában az unió azt mondta, hogy akkor kaptok pénzt, ha fölszámoljátok a NER-t. Csak ez bele van öltöztetve egy ilyen jogi köntösbe. Most nincs az a magyar ember, aki ezt a 27-et el tudná magának mondani. Most én se, fejből. De mi ezen nagyon sokan dolgozunk, őszintén szólva.”

A műsorvezető visszakérdezett, hogy „min dolgoznak nagyon sokat?” Erre a DK elnöke egyértelművé tette, hogy a 27 mérföldkőre utalt. Ezután, bővebben is elmondta, hogy „nem kell hazudni, hát mi voltunk ott. Ez a dolgunk. De ugye, mi nem Brüsszelben támadjuk az Orbánt, tehát itt ez egy tévedés. Mi itthon is támadjuk az Orbánt.”

„Ez úgy megy, hogy a mi elképesztően aktív európai parlamenti képviselőink, azok iszonytató mennyiségben tárgyalnak, és elvégzik a dolgukat a parlamentben és a bizottság embereivel. Folyamatosan. Megpróbáljuk velük megértetni, hogy itt mi történik Magyarországon. Ebben sok munka van. Ezek nem maguktól történnek meg”

– magyarázta a baloldal vezére.

Néhány hónappal később az ATV-ben Gyurcsány Ferenc ismét beszélt arról, hogy milyen ürügyekkel lehet megvonni az uniós pénzeket Magyarországtól. A műsorvezető kérdésére, hogy össze lehet-e kötni az Oroszországgal kapcsolatos magyar politikát az uniós források visszatartásával, a DK elnöke azt mondta: formálisan, jogilag egészen biztosan nem.

„Ez nincs összekötve Oroszországgal. De hát a politikát emberek csinálják. Hát el lehet képzelni, hogy azok a döntéshozók, az Európai Tanácsban, a többi állam- és kormányfő, az Európai Parlamentben több mint hétszáz képviselő, akik azt látják, hogy a közös európai fellépést folyamatosan akadályozza Orbán Viktor, ő a bad guy, a rosszfiú ebben a történetben. Hát, nagyon nem keresik a kompromisszumot és a megoldást. Egyik-másik gondolhatja azt, nem biztos, hogy gondolja, hogy egye meg a magyar kormányfő, amit főzött magának, nem siet a segítségére”

– magyarázta Gyurcsány Ferenc.

A DK politikai tőkét kovácsol az uniós pénzek visszatartásából

Gyurcsány Ferenc felesége – aki európai parlamenti képviselő 2019 óta – 2021 nyarán a Magyar Narancsnak úgy nyilatkozott:

„Arra számítok, hogy még idén elindulnak a jogállamisági eljárások, és ha Orbán kormányon marad, fel fogják függeszteni a magyar kormány jogát az uniós pénzek szétosztására. Ez is a tétje a jövő évi választásnak.”

Nem sokkal ezután a közösségi oldalán élő videóban lelkendezett azon, hogy az EU elzárta a pénzcsapokat az Orbán-kormány számára.

„Tegnap visszadobták a Fidesz helyreállítási tervét, de valószínűleg ez a sors vár a többi európai uniós támogatásra is. Addig, amíg Orbán Viktor Magyarország miniszterelnöke, egy fillér EU-s támogatás sem fog érkezni országunkba!”

– hangoztatta a DK-s politikus.

Ugyanebben az évben, ősszel Dobrev Klára amellett állt ki, hogy Brüsszel indítson jogállamisági eljárást Magyarországgal szemben. Gyurcsányné azt is üdvözölte, hogy az Európai Parlament beperelte az Európai Bizottságot azért, mert az nem kezdte meg a magyar kormánnyal szembeni eljárást.

Egy másik videójában azt kérte az Európai Bizottságtól, hogy a magyar kormány helyett – amely a legerősebb demokratikus felhatalmazással rendelkezik – az önkormányzatok és senki által meg nem választott, de mégis politikai tevékenységet folytató „civil” szervezetek kapják meg az uniós forrásokat.

A DK EP-képviselője az Indexnek 2023 májusában adott interjúban arról is beszélt, hogy politikai tőkét kovácsolnak az uniós pénzek visszatartásából.

„Nem tudom, mit jelent a politikai tőke kovácsolása, de negatívan hangzik. Ha valamit az Orbán-kormány rosszul csinál, és sajnos majdnem mindent elront, akkor nekünk az a dolgunk, hogy elmondjuk, hogyan csinálnánk mi jól, tisztességesen. Ha ez politikai tőke, akkor igen, azt kovácsolunk”

– fogalmazott Dobrev Klára.

A teljes cikket a Magyar Nemzet oldalán olvashatják.