Az EP petíciós bizottságának (PETI) meghallgatását követően, amely a Nemzeti Ifjúsági Tanács (NIT) által indított, az Erasmus programmal kapcsolatos petícióval foglalkozott, Bocskor Andrea azt mondta: „elfogadhatatlan és jogszerűtlen” az Európai Bizottság eljárása, egyértelmű ugyanis, hogy a diákokat akarja felhasználni a magyar kormány elleni nyomásgyakorlásra.

Hirdetés

„Az Európai Bizottság a magyar diákok hátrányos megkülönböztetésével azt bizonyítja, hogy az Európai Unió bármit megtehet, a magyar kormányt azonban mondvacsinált okok alapján is számon lehet kérni” – fogalmazott.

A vitában az EP-képviselő hangsúlyozta, hogy az EU eljárása sérti az arányosság elvét, és ellentmond az Erasmus program lényegének, mely szerint annak befogadónak és nem kirekesztőnek kell lennie.

„A programban való részvétel megvonásának direkt és ártó szándéka helyett vegyék figyelembe a magyar diákok érdekeit” – tette hozzá Bocskor Andrea.

Korábban írtuk

Vincze Loránt, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) EP-képviselője nyilatkozatában kijelentette: az Európai Bizottság hibázott az Erasmus program részvételi lehetőségének megvonásával, az érintett diákok ugyanis nem részesülhetnek az európai vívmányokból, nem szerezhetnek külföldi tapasztalatot. Az Európai Bizottság továbbá téved, amikor továbbra is Magyarországtól vár válaszokat, a magyar kormány ugyanis már több ízben is válaszolt, sőt teljesítette az elvárásokat – emelte ki.

Az a tény pedig, hogy az EP petíciós bizottsága nyitva tartja a magyarországi diákok által indított indítványt, azt bizonyítja, hogy a megfogalmazott érvek valós problémát fogalmaznak meg. Sikerült tehát rávilágítani arra, hogy az ügy valódi áldozatai a diákok, a tanárok és a kutatók – tette hozzá Vincze Loránt.

Turi Ádám, a petíciót benyújtó Nemzeti Ifjúsági Tanács alelnöke nyilatkozatában elmondta, mindaddig folytatják az aláírások gyűjtését, amíg nem születik megoldás a magyar diákok részvételére.

„Egy tagállami kormányzat és egy uniós intézmény közötti politikai vitának nem lehetnek vesztesei a diákok. Bízunk abban, hogy a magyar felsőoktatásban tanulók egyike sem fog elesni az Erasmus uniós oktatási programban való részvételtől” – fogalmazott.

Turi Ádám a meghallgatás felszólalva is felhívta a figyelmet arra, hogy a politikai döntéseket nem a diákok hozzák, azonban ők az áldozatai, ők maradnak ki az oktatási programokból. Az uniós eljárás a diákokat bünteti – jelentette ki a Nemzeti Ifjúsági Tanács alelnöke.

Az EU Tanácsának 2022. december 15-én kiadott végrehajtási határozata alapján a magyarországi modellváltó egyetemekkel nem jöhet létre új jogi kötelezettségvállalás, amely érinti az Erasmus mobilitási programot is, vagyis a jövőben nem lennének elérhetők a nemzetközi hallgatói csereprogramok. A mobilitási lehetőségek befagyasztásával körülbelül 182 ezer hallgató, köztük 30 ezer külföldi esik el a nemzetközi tapasztalatszerzés lehetőségétől, valamint további sok ezer külföldi fiatal veszítheti el az esélyt arra, hogy Magyarországon tanulhasson.

A Nemzeti Ifjúsági Tanács április közepén indított petíciót azzal a céllal, hogy az Európai Bizottság a folyamatban lévő tagállami tárgyalásokkal párhuzamosan újraindítsa az Erasmus+ felsőoktatási csereprogramjait Magyarországon.