Fotó: shutterstock.com (illusztráció)
Hirdetés

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma egy nappal az Egészségügyi Világszervezettől (WHO) január 24-i, a koronavírus megjelenéséről szóló jelzését követően már az összes háttérintézményével közösen megkezdte az egészségügyi intézmények eljárásrendjének kidolgozását – írja közleményében az Emmi. A minisztérium és a háttérintézményei folyamatos egyeztetései során elkészültek azok a tervek is, amelyek 2-3 hétre előre előkészítették a kormány döntéseit, és a munka ebben a szellemben folyik jelenleg is.

Mint írják, sok vélemény érkezett ehhez a munkához, amihez a Magyar Orvosi Kamara már csak akkor jelentkezett a javaslatcsomagjával – és akkor is a médián keresztül –, amikor az abban szereplők már vagy intézkedés formájában megjelentek, vagy szerepeltek a kormány döntéseit előkészítő anyagokban.

A kormány határozott fellépésének jelentős szerepe van abban, hogy Magyarországon a járvány bármilyen európai összevetésben két-három héttel később jelent meg, és lényegesen kevesebb fertőzést okozott, mint a nyugat-európai országokban – hangsúlyozza közleményében az Emmi.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma és háttérintézményei továbbra is minden nap egyeztetnek, és folyamatosan, 2-3 hétre előre előkészítik a kormány szükséges döntéseit.

A WHO első bejelentése óta mindig időben léptünk, ennek köszönhető, hogy az európai országokkal is összehasonlítva nálunk jóval laposabb a fertőzés görbéje. Továbbra is 2-3 héttel az események előtt járunk és a magyar egészségügyi rendszer felkészítését végezzük a tömeges megbetegedések időszakára – írják.