Amióta február 24-én kitört az orosz–ukrán háború, sajnos semmi jel nem utal arra, hogy akár Moszkva, akár Kijev törekedne a békére vagy a fegyverszünetre

Hirdetés

– jelentette ki a Magyar Nemzet megkeresésére a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára.

Potápi Árpád János megerősítette: Magyarország és a magyar nemzet számára legfontosabb a béke. Szavai szerint ez már csak azért is így van, mert a magyar nemzet több országban – így Romániában és Szlovákiában – is határos Ukrajnával. Ráadásul Kárpátalján nagy számban él magyar kisebbség, amelynek tagjai nap mint nap a bőrükön érzik a háború következményeit.

A háborúnak minden velejárója lecsapódik Kárpátalján, még akkor is, ha az egyetlen volóci rakétatámadástól eltekintve eddig a harci cselekmények elkerülték a térséget

– mondta a politikus.

Potápi Árpád János felhívta a figyelmet arra, hogy az elmúlt időszakban Magyarország minden létező segítséget megadott az ukrán menekülteknek, most is hazánk történetének legnagyobb humanitárius akciója zajlik.

Mintegy egymillió ember menekült át Magyarországon keresztül, ezek döntő többsége ukrán nemzetiségű, akik a háború borzalmai miatt hagyták el otthonaikat. Így tett a kárpátaljai magyarság egy része is. Sok férfi a besorozás elől menekült át Magyarországra vagy máshová, de számos esetben a családjuk is követte őket. A visszajelzések azonban arra engednek következtetni, hogy az elmenekült magyarok később, amint megszületik a béke, vissza szeretnének térni az otthonukba – fogalmazott az államtitkár. Hozzátette: rendkívül szomorú, hogy ennyi embernek ideiglenesen el kellett hagynia szülőföldjét, de előzetesen még ennél is rosszabb statisztikai adatokra számítottak.

A politikus örömtelinek nevezte, hogy a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség tájékoztatása szerint a 102 magyar tannyelvű iskolából 101-ben elkezdődött a tanítás, és a 117 óvodából 113 működik. Mint kifejtette, az óvodások száma arányai­ban jóval kevesebb, ennek hátterében az húzódhat meg, hogy a kisebb gyermekeket a családok sok esetben inkább otthon nevelik, maguk vigyáznak rájuk.

Potápi Árpád János a menekülthelyzetről elmondta, a segélypontokon óriási munka folyik köszönhetően a kormány, a karitatív szervezetek, az önkormányzatok és a civilek segítségének.

Emellett Magyarország segíti a Kárpátalján levő, több százezer kelet-ukrajnai belső menekültet is a különböző magyar intézményeken, önkormányzatokon és civil szervezeteken keresztül, sőt keletre is viszünk támogatást. Példaként említette, hogy hazánk újjáépít egy lebombázott iskolát és egy orvosi rendelőt a kijevi régióban.

Amit tudunk, megteszünk Ukrajnáért és az ukrán menekültekért, ennek ellenére a kijevi adminisztráció mindennek elmond minket, magyarokat nap mint nap. Ennek az is az oka, hogy a magyar segítségnyújtásról legtöbbször hallgat az ukrán országos média. Folyamatosan ellenségképet gyártanak Magyarországból ahelyett, hogy annyit mondanának: köszönöm. S közben nemhogy visszaállítanák a jelentősen csorbult nemzetiségi, kisebbségi jogokat, hanem tovább kívánják szűkíteni azokat

– emelte ki Potápi Árpád János.

(Magyar Nemzet)

Korábban írtuk