6100 diák tanul az MCC-ben

Hirdetés

Az immáron 26 éves Mathias Corvinus Collegium mára Magyarország legnagyobb, a hagyományos iskolarendszeren túlmutató, több tudományterületen is magas szintű képzést nyújtó intézménye lett, amelyben rekordszámú, 6100 diák tehetséggondozása zajlik.

Az MCC képzései egyénre szabottak, ingyenesek, az intézmény az általános iskolás kortól egészen az egyetemi korosztályig, sőt még utána is várja a tehetséges fiatalokat a PhD és a posztdoktori képzésekkel. A Mathias Corvinus Collegium kiemelten figyel arra, hogy minden tehetséges magyar fiatal számára biztosítsa a stabil szakmai hátteret – származástól, nemtől, lakóhelytől és anyagi helyzettől függetlenül. Az MCC jelenleg 15 magyarországi, kilenc külhoni és egy európai, azaz összesen 25 helyszínen nyújt képzést.

Az intézmény célja tevőlegesen közreműködni a tehetséges, széles látókörű, nyelveket beszélő, nemzetközi tapasztalatokkal felvértezett, patrióta nemzedék formálásában.

MCC Plusz: még több diák számára elérhetőek a programok

Szeptemberben elindult az MCC Plusz Program, amelynek célja még több kiemelkedően tehetséges diák és az MCC képzései iránt érdeklődő bevonása a közösség életébe.

Korábban írtuk

Novemberben új központ nyílt Brüsszelben

idén novemberben nyitotta meg kapuit Brüsszelben a Mathias Corvinus Collegium legújabb képzési központja. A brüsszeli jelenlét célja, hogy teret adjon a valódi szakpolitikai vitáknak és napjaink meghatározó kérdései mélyreható vizsgálatának. A diákok Brüsszelbe látogatva testközelből ismerhetik meg az Európai Unió működését, számos szakmai rendezvényen vehetnek részt, valamint bepillantást nyerhetnek a diplomácia egyik legfontosabb központjának életébe is. Az MCC Brüsszel célkitűzései között szerepel többek között az is, hogy tanulmányai alatt minden MCC-s diák legalább egyszer ellátogasson a belga fővárosba.

Épített örökségek

Az MCC a vidéki központjai által egyúttal értékeket is ment. A tehetséggondozó centrumok létrehozása során felújítja, megóvja a nagy múltú, de sok esetben rossz állapotú, elhanyagolt vagy használaton kívüli épületeket. Az MCC gőzerővel dolgozik a képzési központok otthonául szolgáló ikonikus épületek revitalizációján.

Idén az intézmény eredményt hirdetett a debreceni Aranybika Szálló és a révfülöpi diáktábor felújítását célzó tervpályázatokon. Emellett folynak a tervezési munkák a pécsi, a miskolci, valamint a szombathelyi épületek esetében is, de elkezdődtek a szekszárdi központ építési munkálatai is. Ezek a jobb sorsra érdemes épületek tehetséggondozási központok lesznek, és újból a városok közösségi, kulturális életének szerves alakítóivá válnak.

Több mint 1000 rendezvény

Az MCC nemzetközi és hazai konferenciákat, vitafórumokat szervez, a demokratikus párbeszéd előmozdításában, a konstruktív közéleti viták alakításában vállal szerepet. A Mathias Corvinus Collegium a rendezvények tekintetében is kiemelkedően zárta az idei évet. Az intézményben 2022- ben több mint 500 budapesti, 300 vidéki és számos külhoni, illetve külföldi rendezvényre került sor. Az előadásokon, konferenciákon és vitákon összesen mintegy 300 külföldi szaktekintély tette tiszteletét, bekapcsolva ezzel hazánkat is a nemzetközi szakmai diszkurzusokba.

Az MCC nemcsak a diákokra fordít kiemelt figyelmet, hanem az oktatás, nevelés és pedagógia terén is szakmai segítséget nyújt. Budapesten és a vidéki központokban megrendezett pedagóguskonferenciák az idén többszáz pedagógus számára teremtettek szakmai fórumot az oktatás hagyományainak és jövőjének, valamint a tehetséggondozás témakörének megvitatására.

2022-ben Esztergom már második alkalommal adott otthon az MCC egyedülálló tehetséggondozó fesztiváljának, az MCC Fesztnek. A háromnapos szakmai és zenei rendezvényen 32.000 látogató vett részt. A hazai szaktekintélyek mellett olyan híres külföldi előadók érkeztek Magyarországra, és léptek fel az MCC Feszten, mint például William Dalrymple, skót történész és művészettörténész; Patrick Deneen, amerikai konzervatív politikus; Klaus von Dohnanyi német szociáldemokrata politikus; Gadi Taub, izraeli történész; Jamie Nogueira Pinto történész és politikai író, valamint Richard Florida, amerikai várostudományi szakember.

Az MCC idén több nagy nemzetközi konferenciának is otthont adott. A februárban megrendezett MCC Budapest Summit egy mindenki számára kulcsfontosságú kérdésről szólt: milyen értékek mentén neveljük gyerekeinket? A kétnapos konferencián 750 érdeklődő mellett több mint 30 vendégelőadó vett részt és osztotta meg tapasztalatait a gyermekek nevelésével kapcsolatban, köztük volt Heather Mac Donald New York Times bestseller író, a Manhattan Institute munkatársa; Joshua Katz nyelvész, klasszicista, a Princeton Egyetem professzora, valamint Anthony Daniels író, újságíró.

Az idei második MCC Budapest Summitra, mely az orosz–ukrán háború gazdasági hatásait vizsgálta, szeptemberben került sor. A háromnapos, nagyszabású konferencián 10 országból 20 nemzetközi és 15 hazai előadó, szaktekintély osztotta meg álláspontját, a rendezvényen több mint 800 érdeklődő vett részt. A nagyszabású rendezvényen tiszteletét tette többek között Howard Shatz, a RAND Corporation vezető közgazdásza; Christopher Davis, a Oxford Institute of Population Ageing kutató munkatársa és Georg Zachmann a Bruegel főmunkatársa. Szintén nagy sikert aratott novemberben a világhírű forgatókönyvíró és történet-tanácsadó, Robert McKee STORY szemináriuma. Az MCC három napig látta vendégül a forgatókönyvírás nagymesterét. A kurzuson a magyar filmes szakma kiválóságai is részt vettek.

Könyvkiadás: 56 kötet a polcokon, 45 előkészületben

Az MCC Press eddig 56 könyvet adott ki magyar és nemzetközileg elismert szerzőktől egyaránt, többek között George Friedman, Tilo Schabert, Gad Saad, Rod Dreher, Tibor Fischer, Norman Stone, Ayaan Hirsi Ali, Thomas Sowell és mások műveit. Jelenleg 45 kötet áll előkészület alatt, többek között Henry Kissinger legújabb könyve, Roger Scruton életműsorozata, Daniel Yergin Új térkép című munkája, Norman Stone-tól A második világháború rövid története, valamint Sohrab Ahmari, Rodney Stark, Steven E. Koonin, Peter Thiel, Yoram Hazony és mások munkái. Az MCC Press idén mintegy 100 könyvbemutató eseményen vett részt Budapesten és vidéken egyaránt.

Egyedülálló adat- és tudásbázis az MCC könyvtárában

Csaknem 20.000 kötetet számlál az MCC könyvtára, ahol a tudományos írásoktól kezdve az ismeretterjesztő kiadványokon át a szép- és ifjúsági irodalomig bezárólag minden megtalálható.

Az MCC nemcsak diákjainak nyújt egyedülálló könyvtári és a kutatásokat támogató szolgáltatásokat, hanem széles körben teszi elérhetővé a legnagyobb szakmai nívóval rendelkező hazai és tudományos adatbázisokat is. Az adatbázisok tekintetében az MCC a nagy múltú hazai könyvtárakkal is felveszi a versenyt.

Nemzetközi kapcsolatok: 300 külföldi oktató az MCC-ben

A Mathias Corvinus Collegium kiemelt célja, hogy biztosítsa az itt tanuló diákok becsatlakozását a világ tudományos vérkeringésébe. Ennek egyik módja a külföldi előadók és vendégoktatók meghívása. 2022-ben 300 nemzetközileg elismert külföldi oktató, kutató fordult meg az MCC- ben. Közülük mintegy 40-et töltöttek itt hosszabb időt, és kapcsolódtak be a diákok képzésébe.

Az MCC a Budapest Lectures nevű előadássorozat keretében a diákoknak és a szélesebb érdeklődő közönségnek hetente több alkalommal is lehetőséget biztosít, hogy olyan szakmai nagyságokkal találkozzanak Budapesten és a regionális központokban, mint például Jeffrey Sachs, Mark Khater, James Orr, Kei Hakata,David Starkey, Kevin Roberts, Adrian Vermeule.

Az MCC számos ösztöndíjjal támogatja a diákokat abban, hogy külföldi tapasztalatot szerezzenek. Az ösztöndíjaknak köszönhetően az idei évben mintegy 300 MCC-s diáknak nyílt lehetősége arra, hogy a világ legjobb egyetemein tanuljon, illetve külföldi tanulmányúton vegyen részt.

Diákjaink többek között Washington D.C., Fokváros, Bologna, Athén, Strasbourg, Varsó, Jeruzsálem, Madrid, Lyon, Isztambul és Madrid legkiválóbb akadémiai intézményeinél, kutatóintézeteinél kaptak három hónapos kutatói ösztöndíjat.

Az MCC jövőképe

A tehetséggondozó intézmény a tervek szerint a következő években Kárpát- medence-szerte 35 magyarlakta településen teszi elérhetővé ingyenes programjait. Ezt követően 3500 általános iskolás, 4000 középiskolás, 1500 egyetemista és 500, további programokban részt vevő fiatal számára nyújt majd fejlődési lehetőséget. Tehát összesen közel 10.000 hallgató vehet részt az MCC programjaiban.