Rendőrök írták fel az adatait sztrájkoló mozdonyvezetőknek csütörtökön reggel Vas megyében. Az MNO értesülései szerint két vasútállomáson biztosan megtörtént az adatrögzítés. A szakszervezet hivatalos megkereséssel tájékozódna az esetek miatt, a rendőrség szerint inkább a segítőkész rendőrök adták meg saját telefonszámukat.

Csütörtökön a reggeli órákban civilbe öltözött rendőr írta fel az ostffyasszonyfai vasútállomáson álló személyvonat mozdonyvezetőjének adatait. A rendőr az eljárást firtató kérdésre azt válaszolta, hogy ez főkapitányi utasítás, a sztrájkban részt vevő mozdonyvezetők adatait fel kell írni. A bobai vasútállomáson veszteglő szerelvény mozdonyvezetőjének személyes adatait viszont egyenruhás rendőr rögzítette. A masiniszták mindkét esetben úgynevezett eseménykönyvi lapon jelentették feletteseiknek a történteket.

A szakszervezet hivatalos megkereséssel él

Az MNO megkeresésére a területi szakszervezeti ügyvivő megerősítette, hogy tudnak az esetekről. A Mozdonyvezetők Szakszervezete jelenleg még tájékozódik az ügyben, de a jövő hét elején hivatalos megkeresést intéznek majd a Vas Megyei Rendőr-főkapitánysághoz, amelyben magyarázatot kérnek a történtekre – mondta el Lóránt Imre.

A rendőrök szerint ők csak segíteni akartak

Lapunk kérdésére a megyei kapitányság szóvivője elmondta, hogy nem volt semmilyen utasítás az adatok rögzítésére és ilyen intézkedés nem is történt. Az utazóközönség biztonsága érdekében a sztrájk idején valóban kimentek a rendőrök a vasútállomásokra és felajánlották az utasoknak és a vasutasoknak is a segítségüket. Szalai Ferenc őrnagy szerint a beszélgetések során éppen a rendőrök voltak azok, akik megadták elérhetőségüket (telefonszámukat), hogy ha valami baj történne, könnyen elérhetőek legyenek.

(MNO)