Mellár Tamás (Párbeszéd) több korábbi, kiemelkedő szellemi tevékenységet nyújtó vallás- és közoktatási miniszter nevét említve beszélt arról, hogy 2022 után Magyarországon a közoktatás minisztere egy rendőr tábornok. Szerinte Pintér Sándor belügyminiszter azzal vívhatta ki a miniszterelnök elismerését, hogy ő a nagy rendrakó ember. A belügyminiszter olyan, mint az egyszeri kalapácsos ember, aki mindenhol szöget lát, és mindenhova csapkod a kalapácsával – értékelt.

Hirdetés

Úgy fogalmazott, a „státusztörvénnyel” nem oldódnak meg az oktatás problémái. A törvényjavaslattal kapcsolatban kifogásolta, hogy arról nem volt érdemi egyeztetés, az jelentősen csökkenti az intézmények, a tanárok, a szülők autonómiáját, tovább rontja az oktatási munka minőségét.

Véleménye szerint a miniszterelnök szétveri az oktatási rendszert, mert a nerben tanulatlan, betanított és segédmunkásokra van szükség, akik alacsony bérért dolgoznak, könnyen manipulálhatók, politikailag félrevezethetők.

Rétvári Bence: ez gőgös és fennhéjázó hozzáállás

Rétvári Bence államtitkár úgy értékelte, a képviselő lenézi az embereket, míg magát műveltnek, okosnak tartja. Gőgösnek és fennhéjázónak is nevezte a képviselő hozzáállását, amivel szerinte rengeteg embert sért meg.

Megjegyezte, Klebelsberg Kunó előbb belügyminiszter volt, azt követően lett vallás- és közoktatási miniszter.

Közölte, még Brüsszelben sem tudták eltagadni, hogy ne lett volna széleskörű egyeztetés a pedagógusok új életpályájáról. Felidézte, hogy a törvényjavaslatról megkérdeztek minden magyar tanárt, az ellenzéki pártokkal, a szülői és tanári szervezetekkel is egyeztettek.

Vitatta, hogy a javaslat csökkenti az autonómiát. Közölte, az iskolaigazgató a jövőben érdemben tud dönteni a pedagógusok fizetéséről, ezzel soha nem látott autonómiája lesz.

Korábban írtuk