Fotó: MTI/Balogh Zoltán
Hirdetés

Mellár Tamás (Párbeszéd) emlékeztetett arra, hogy a parlament a nap folyamán szavaz a pedagógusok életpályájáról szóló törvényről. A jogszabály betetőzi azt a rombolást, amelyet az Orbán-kormányok 12 év alatt végeztek az oktatásban – értékelt.

Felsorolta, hogy szerinte 2010 óta milyen problémák voltak a területen: az oktatásra fordított források drasztikus megkurtítása, az önkormányzati iskolák államosítása, erőszakos központosítás, a pedagógusok és a diákok autonómiájának módszeres felszámolása, az érdekvédelmi szervezetek kiszorítása, a pedagógusok köztisztviselői státuszának megszüntetése.

Ha véget ér az az őrület, amelyben a magyar embereket nyugati összeszerelő üzemek betanított munkásává, akkumulátorgyárak segédmunkásává és a földesúri nagybirtok jobbágyává akarják tenni, akkor a fiataloknak kell jönnie, és helyreállítania a rendet – fogalmazott. Megjegyezte, az ellenzéki képviselőknek nem sikerült megvédeni az iskolákat, de úgy gondolja, a fiataloknak ez sikerülni fog.

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára közölte, az a politikus, akinek a választási kampányát külföldről finanszírozták, senkit se oktasson ki szolgaság és szabadság témakörében, mert önként jelentkezett arra, hogy más nemzetek szolgájává teszi a magyar nemzetet.

Korábban írtuk

Szerinte az ellenzék oktatási javaslatai azt mutatják, hogy kormányon ott folytatnák, ahol 2010-ben abbahagyták. A kisiskolákat bezárnák, az ottani tanárokat szélnek eresztenék, eltörölnék a 3 éves kortól kötelező óvodáztatást, az egyházi iskolákat is támadják és hazafias tanterv helyett gendertananyag lenne – mondta.

Az új életpályatörvényről azt mondta, a jogszabály emelné a pedagógusok társadalmi presztízsét, megteremti a nagyarányú, 75 százalékos béremelés lehetőségét, hogy 2025-re 800 ezer forint legyen az átlagfizetésük. Szerinte az ellenzék a törvényjavaslat elutasításával a jövő, a pedagógusbér-emelés, a minőségibb oktatás ellen szavaz.