Gyurákovics Andrea, a IX. kerületi Fidesz-KDNP frakcióvezetője arról beszélt, hogy továbbra is elfogadhatatlannak tartják annak a hat baloldali vezetésű kerület polgármesterének hozzáállását, amely elesett a kormányzati támogatástól. „Saját felelősségüket nem ismerik el, és továbbra is a kormányra mutogatnak” – hangoztatta. Ezzel a hozzáállással – „Gyurcsány Ferenc utasítására” – lemondtak több száz millió forintos kormányzati támogatásról, „megszegve ezzel polgármesteri esküjüket”. Úgy vélte, a hat baloldali polgármester annak mentén hozza meg döntéseit, miszerint „minél rosszabb az embereknek, annál jobb a baloldalnak”.

Hirdetés

Gyurákovics Andrea egyúttal ismertette: a kormánypárti frakcióvezetők közös javaslata, hogy azon polgármesterek, akik miatt a kerületek elesetek a kormányzati támogatástól, 2023-as költségvetésükből biztosítsanak minden kerületi rászoruló lakosoknak 30 ezer forintot.

Puskás Péter, a III. kerületi Fidesz frakcióvezetőjének közölte: Kiss László (Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP) polgármester megszegte az esküjét, amikor nem ment el a kormányzati egyeztetésre, aminek következményeképpen a III. kerület kimaradt a rezsikompenzációból. Ez Puskás Péter számításai szerint 700 millió forintos forrásvesztést jelent. Majd arra szólította fel a kerület vezetését, hogy minden rászorulónak 40 ezer forint rezsitámogatást fizessen az önkormányzat.

Szabó László, a XI. kerületi Fidesz frakcióvezetője azt mondta: az újbudai baloldal nem támogatta a kerületi Fidesz-KDNP fegyelmi eljárás lefolytatását és vizsgálóbizottság felállítását célzó javaslatát. A grémium azt vizsgálta volna, hogy kiknek volt információja a kormányzati egyeztetés lehetőségéről – fűzte hozzá. Egyúttal azt javasolta, hogy az önkormányzat a 2023-as költségvetéséből minden rászorulónak 30 ezer forint juttatást biztosítson.

Lehoczki Ádám, a XV. kerületi Fidesz-KDNP frakcióvezetőjének nyilatkozata szerint a kerület azért bukott el több száz millió forint kormányzati támogatást, mert Cserdiné Németh Angéla (Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP) polgármester nem volt hajlandó részt venni a kormánnyal való egyeztetésen. Álláspontja szerint ezzel a polgármester azt üzeni: nem igaz, hogy a kerületnek nincs pénze, hiszen önként mond le a támogatásól. Lehoczki Ádám azt javasolta, hogy a háztartásonként legalább 30 ezer forint támogatást biztosítson a rászorulóknak az önkormányzat.

Ozsváth Kálmán, a IV. kerületi Fidesz önkormányzati képviselője arról szólt, hogy Újpest „minimum félmilliárd” forintos állami támogatást bukott el „Gyurcsány nagypolitikai játszmája miatt”. Ettől kezdve sem Déri Tibor (Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP) polgármesternek nincs joga „kivéreztetett önkormányzatokról beszélni”. Egyúttal Újpest baloldali városvezetését arra szólította fel hogy minden kerületi rászoruló családnak legalább 30 ezer forintos támogatást biztosítsanak.

Lévai István Zoltán, a XVIII. kerületi Fidesz-KDNP frakcióvezetője közölte: Szaniszló Sándor (Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP) hallgat arról, hogy miért nem vett részt a kormányzati egyeztetésen. Egyúttal felhívta a figyelmet arra, hogy Kunhalmi Ágnes (MSZP) a kerület országgyűlési képviselője szintén elítéli „ezt a polgármesteri magatartást”. Szaniszló Sándor és csapata évek óta az kommunikálja, hogy a kormány kivérezteti a XVIII. kerületet, ehhez képest, 2019 óta több mint 10 milliárd forinttal nőtt a kerület költségvetésének főösszege. „Arra jut pénz, amire Szaniszló Sándor akarja” – hangoztatta, majd minden kerületi rászorulnak 30 ezer forintos támogatás biztosítását javasolta.

Láng Zsolt, közép-magyarországi gazdaságfejlesztési zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztos január 3-án jelentette be, hogy negyvennégy milliárd forint kormányzati támogatást kapnak rezsiköltségeikhez a 10 ezer lakos feletti települések és fővárosi kerületek. A támogatást az alapvető közszolgáltatások fenntartására adja a kormány az ukrajnai háború és a brüsszeli szankciók miatt kialakult gazdasági helyzetben. Ugyanezen a napon Szaniszló Sándor közleményben jelentette be, hogy pert indítanak a DK fővárosi polgármesterei, amiért Orbán Viktor miniszterelnök „politikai bosszúból megtagadta a kerületek rezsitámogatását”. Közölte, a fővárosnak szánt 8 milliárd forintos támogatásból nem részesül öt DK-s polgármester által vezetett kerület, a III., a IV., a XI., a XV. és a XVIII., valamint Ferencváros sem.

Korábban írtuk