Idegenrendészeti szigorításra van szükség – erről múlt héten beszélt a Kossuth Rádióban Orbán Viktor. A miniszterelnök azt mondta: egy új idegenrendészeti törvényt kell alkotni, amely szigorúbb a korábbinál és világosan meghatározza ki, milyen jogcímen tartózkodhat Magyarországon.

Hirdetés

Az új jogszabálytervezetet a Belügyminisztérium szerdán nyújtotta be a parlament elé. A törvényjavaslat bevezetőjében azt írják: „Az újra növekvő migráció miatt idegenrendészeti szigorításra van szükség. Magyarország a magyaroké és a magyar munkahelyek is első helyen a magyarokat illetik meg. Világosan kell szabályoznunk, ki és mennyi ideig tartózkodhat Magyarország területén.”

A tervezet úgy fogalmaz:

„Sem a munkavégzés, sem más tartózkodás nem lehet korlátlan és nem hosszabbítható meg automatikusan.”

Az új, átfogó és szigorú idegenrendészeti törvényben olyan konkrét szabályok vannak, amelyek védik a magyarokat – erről a belügyminisztérium parlamenti államtitkára beszélt az M1-en. Rétvári Bence kiemelte, a tervezet fontos eleme az is, hogy külföldi vendégmunkásokat Magyarországon csak a legszigorúbb szabályok mellett lehessen alkalmazni.

„Fontosak benne a létszámkorlátok, hogy nem lehet korlátlan számban bárkinek bármilyen engedélyt adni, hanem csak annyi munkavállalási célú engedély adható, ahány üres munkahely létezik Magyarországon. Több nem adható, mert a munkahely alapvetően a magyar embereket illeti meg Magyarországon, csak amit a magyar emberek nem tudnak betölteni, és ezt valaki tudja igazolni, hogy ő keresett magyar munkavállalót, valósan erőfeszítést tett azért, hogy magyar emberrel töltsön be egy munkahelyet, és nem sikerült, csak akkor gondolkozhat abban, hogy bármilyen külföldi munkavállalóval tölti be azt a munkahelyet.”

Rétvári Bence hozzátette, idegen állampolgárok számára nem alapjog a magyarországi tartózkodás. A vendégmunkások csak korlátozott ideig tartózkodhatnak Magyarországon, ezt követően pedig el kell hagyniuk az országot.

A további részletekről IDE KATTINTVA a Híradó honlapján olvashatnak.

Korábban írtuk