Simicskó István a Vay Miklós Református Technikum, Szakképző Iskola és Diákotthon első kadétévének lezárása és az új tanév indítása alkalmából tartott ünnepségen elmondta, jelenleg 7200 középiskolás kadét tanul a programban, Magyarország pedig egyike azon országoknak, amelyek odafigyelnek a fiatalok ilyen jellegű képzésére.

Hirdetés

Az Egyesült Államokban 300 ezer, Nagy-Britanniában pedig 130 ezer kadét végez évente, ami óriási létszám – ismertette a szövetségi elnök, megjegyezve, azokat a fiatalokat, akik középiskolás éveik alatt ilyen típusú katonai előképzésben részesülnek, a cégek, a vállalatok és az állami szféra is sokkal szívesebben alkalmazza.

Kifejtette, olyan plusztudást és képzettséget szereznek, amelyek megbízhatóbbak, fegyelmezettebbek és emberközpontúak lesznek, képesek csapatban dolgozni, bajtársiasság alakul ki bennük, valamint segítik bajtársaikat és a többi embert.

A kereszténydemokrata politikus ugyanakkor örömtelinek nevezte, hogy már az egyházi iskolákban is elkezdődött ez a program, amivel „megkettőzött védelmet” kapnak a fiatalok, amellyel egyrészt a egyházi kötödésük, hitük erősödik, másrészt a katonai mentorok által az erő, a tudás és az alkalmazkodás képességeire tehetnek szert.

Korábban írtuk

A jelenlévő kadétokhoz szólva Simicskó István elmondta, a mai zavaros világban a lényeglátás, a stabil értékrend és például ebben az iskolában megtanult képességek nélkülözhetetlenek, a fiatalok ezzel valóban többek lesznek, mint egy átlagos képességű fiatalember.

A legjobbra kell törekedni a tanulmányi eredményekben, a sajátos képességgel pedig egyedivé lehet válni – fogalmazott, hozzátéve, ha ezeket jól osztják be az itt tanuló fiatalok, akkor a katonai pályán, a honvédségben is lehet jövőképük.

A sportszövetség elnöke beszédében kitért arra, a Honvédelmi Sportszövetség évtizedes hiányt pótolva működik, Magyarországon az elmúlt években öt honvédelmi sportközpont épült meg a kormány támogatásával. Sportlövészetre, a küzdősportok és technikai sportok gyakorlására, csapatépítésre van lehetőség ezekben az intézményekben, amelyek a tervek szerint minden megyében megépül majd – tette hozzá a szövetség elnöke.

Az eseményen köszöntőt mondott Pásztor Dániel, a Tiszáninneni Református Egyházkerület püspöke és Aros János, Sárospatak Fidesz-KDNP-s polgármestere.

A sárospataki középiskolában háromszáz diák tanul; a 2022 szeptemberében indított kadétképzésben a tanulók – választható tantárgyként – honvédelmi alapismereteket tanulhatnak és ebből akár érettségit tehetnek, tanulmányi eredményeiktől függően a 9. évfolyam második félévétől pedig honvéd kadét ösztöndíjban részesülhetnek.