Fotó: youtube.com (képernyőfotó)
Hirdetés

Milyen tényezők okozták ezt a választási eredményt?

Azt gondolom, hogy két nagy stratégiai hibát vétett a baloldali ellenzék. Az egyik az, hogy azt gondolta, a Jobbik szavazóit egy az egyben lenyelheti, ezek a szavazók át fognak szavazni a baloldal listájára, illetve képviselőire. A másik pedig az, hogy egyszerűen nem vették figyelembe az ország helyzetét. Azt kommunikálták, hogy Magyarország egyre szegényebb, szörnyű itt az élet, miközben aki vidéken él, pontosan látja, hogy ennek az ellenkezője az igaz. Az utóbbi hat évben egyértelmű gazdasági fellendülés volt Magyarországon, és ennek az alsó- és középrétegek is egyértelműen a nyertesei voltak. A közmunka szinte megszűnőben van, mert a közmunkások el tudtak helyezkedni állandó munkahelyekre, a versenyszférában. A fizetések pedig ugyanebben az időszakban közel a duplájukra emelkedtek. Ez sokak számára megelégedettséget jelentett, és ezzel nőtt a kormány támogatottsága a vidéki Magyarországon.

Márki-Zay Péter Orbán kihívójaként hogyan teljesített? Jó modell lehetett volna, hogy egy konzervatív, nagycsaládos ember áll ki a Fidesz erős embere ellen a baloldali ellenzék képviseletében?

Ez a modell önmagában nem lett volna rossz, és Márki-Zay Péter volt ebben a felállásban a legjobb jelölt. Én magam is rá szavaztam az ellenzéki előválasztáson. Ha ilyen jelöltek vannak, akkor nincs más, ebből kellett választani. Nem volt olyan személyiség közöttük, aki minden tekintetben feddhetetlen és minden tekintetben alkalmas lett volna a miniszterelnöki posztra. Márki-Zay feddhetetlensége most is fennáll, semmilyen korrupciós ügy nem kötődik a nevéhez, az alkalmasság pedig egy más kérdés; ha ilyen a mezőny, akkor nehéz karizmatikus embereknek kiemelkedniük.

Korábban írtuk

A Jobbik szavazóinak egy része láthatóan nem szavazott az ellenzéki listára, nem szavazott meg nem jobbikos ellenzéki jelölteket, nyilvánvalóan Gyurcsány Ferenc ottléte nagy szerepet játszott ebben. Mi lesz a Jobbik sorsa, ha végleg odaköti magát ehhez a hatpárti szövetséghez?

A Jobbiknak nincs jövője, és már sorsa sincsen. Nyugodtan ki merem ezt jelenteni. Amit az utóbbi két-három évben előre megmondtam a párttal kapcsolatban, az szinte szóról szóra megvalósult. Ismerem a személyeket, tudom, hogy kik vannak még ott. A Jobbiknak nincs már tagsága, nincs már szervezettsége. Ez már csak egy mítosz, amelyet jól tudtak palástolni azzal, hogy a facebookos megjelenésre sok pénzt költöttek, valamint azzal, hogy Jakab Péter showmanként tevékenykedett. Szerintem a Jobbik ma már nem tudna összehívni 50-60 embernél többet még egy országos taggyűlésre sem. Ha az összellenzék jövőjét latolgatjuk, akkor nyilvánvaló, hogy Gyurcsány Ferenc a DK alá akarja majd tagolni a különböző pártokat, egyes pártok egyesülni fognak, és szerintem a Jobbik ennek nem lesz akadálya. Olyan parlamenti képviselői lesznek, akik bármikor bármit megtesznek majd a baloldal kedvéért. Nincs önálló véleményük. Az előválasztás során a DK leghűségesebb szövetségese a Jobbik volt, és ez így is marad majd a parlamentben is.

A teljes interjút IDE kattintva olvashatják el a Mandiner oldalán.