Magyarországon az emberek olyan összefogást mutattak, amely eddig sem a politikai, sem a szellemi életben még nem volt tapasztalható – hangsúlyozta beszédében Orbán Viktor. Mint kiemelte, mindenki egyszerre szólt és mondta, hogy elég, más világot és új irányt akar. A szavazás eredménye azt is kifejezi, hogy le szeretnének zárni egy régi korszakot, mert az csak kudarcot, bizonytalanságot hozott és gátakat épített.

A Fidesz elnöke hozzátette: az 56 százalékos eredmény azt is jelenti, hogy a reménytelenség helyett az emberek reménykedni akarnak és munkát, amelyből tisztességesen meg tudnak élni. Továbbá, nemcsak kiszámítható jövőt, de rendet, biztonságot, illetve felelős, elszámoltatható vezetőket.

Orbán Viktor úgy látja, kimondható, hogy az ország eldöntötte talpra akar állni. Az emberek azt követelik a szocialista párttól, hogy végre vonják le a konzekvenciákat, ne álljanak többé a változás útjába.

Fodor kész lemondani

Az SZDSZ székházában meglehetősen sok szimpatizáns jelent meg az eredmény ismertté válása után, és általános volt a letargikus hangulat. Ennek részben a saját kudarc volt az oka, másfelől a Jobbik sikere.

Fodor Gábor pártelnök úgy fogalmazott, a választók megbüntették az SZDSZ-t, és bejelentette, hogy felajánlja lemondását.

Vona az utcára tart

Vona Gábor, a Jobbik elnöke közölte: pártja kész az utcára menni az előre hozott országgyűlési választást követelve, és bízik abban, hogy más pártok vezetői sem lesznek tétlenek.

(orbanviktor.hu, Népszabadság)