Az államtitkár a II. Hungarian Battery Day (Magyar Akkumulátor Nap) 2022 című konferencián emlékeztetett: Magyarország energiaszegény országként importra szorul földgázból és áramból is, mivel a saját termelés nem fedezi a szükségleteit. A magyarországi gáztárolók töltöttsége alapján a télre felkészült az ország, a hazai gazdaság működéséhez és a háztartások számára szükséges energiahordozók rendelkezésre állnak – mondta a TIM államtitkára. Hozzátette, elektromos áramból alacsonyabb az ország importszükséglete.

Hirdetés

A geopolitikai kihívások kezelési módjai között kiemelte a gázfogyasztás csökkentését, a gázellátás diverzifikálását és az elektrifikációt. Az energiahatékonysági megoldások fontosak lesznek a következő időszakban – hangsúlyozta, hozzátéve, a klíma- és természetvédelmi akciótervben az elektrifikáció fontos szerepet játszik, a magyar energiastratégia is egyre inkább ebbe az irányba mutat.

Az ágazati terv az energetikai átmenetre 16 milliárd euró beruházással számol, amely nagyrészt a villamosenergia-rendszer átalakítására megy – mondta, jelezte: a Paks II projekt is fontos az átmenetben.

Az elmúlt években alapvetően az állami támogatásoknak köszönhetően a napenergia hasznosítása egyre nagyobb mértékben nőtt, sokkal gyorsabban a vártnál – ismertette. Magyarország már most a paksi atomerőmű kapacitásának több mint 1,5-szeresével, mintegy 3,5 gigawatt (GW) már működő napelemes kapacitással rendelkezik, és a 2030-ra tervezett 6 gigawattos célértéket jóval hamarabb, 2025-re eléri – fejtette ki Steiner Attila, és jelezte: a kapacitás a tárca számításai szerint 2050-re eléri a 11 gigawattot.

Felhívta a figyelmet a villamos energia tárolási kapacitásának kiépítésére, hangsúlyozva, hogy innovatív piaci megoldásokra van szükség, 2030-ig 1 GW kapacitás kiépítését tűzték ki. A tárolási kapacitások kiépítésében három lehetséges finanszírozási megoldást vázolt fel, mindegyik technológiasemlegességen alapul.

A kapacitások növelését szolgáló, vissza nem térítendő támogatást nyújtó programot folytatják, a kormány és a klímavédelmi beruházásokat támogató Modernizációs Alap közös finanszírozásában – mondta.

A Magyar Akkumulátor Nap a legátfogóbb nemzetközi konferencia, amely áttekinti a gyorsan fejlődő magyar akkumulátoripar szereplői előtt álló lehetőségeket és kihívásokat.

Korábban írtuk