Gyurcsány Ferenc politikai sorsa fél éven belül eldőlhet – véli a Századvég Alapítvány elnöke. Stumpf István politológus az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: a miniszterelnök belső támogatottsága meggyengült, ezért már nem tudja olyan erősen együtt tartani a frakcióját és a koalíciót, mint korábban. Hozzátette: a Fidesz tartósan nagy népszerűsége a kormány folyamatos rossz teljesítményének is az eredménye, és ez nem feltétlenül váltható át ellenzéki szavazatokra.

Sokkal gyengébb Gyurcsány Ferenc pozíciója, mint egy évvel ezelőtt – jelentette ki a Századvég Alapítvány elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában.

Stumpf István úgy véli: meggyengült az a politikus, aki megnyerte a szocialistáknak a választásokat, legyőzte Orbán Viktort a televíziós vitában, és akinek akkora politikai tőkéje volt baloldalon, amekkora a rendszerváltás óta kevés politikusnak.

A politológus hozzátette: Gyurcsány Ferenc egyre nehezebben tudja összetartani a kormánykoalíciót, de saját frakcióján belül is gondot okoz számára megteremteni az egységet a kormány egyes előterjesztéseinek támogatásához.

Nem nyerhetnek

A Századvég Alapítvány elnöke szerint a miniszterelnök ugyanakkor nagy küzdő: ha képes a következő fél évet túlélni úgy, hogy elfogadtatja a költségvetést, nem szenved totális vereséget a népszavazás során, és civilizálni tudja az MSZP-n belüli, egyre erőteljesebb ellentéteket és kritikákat, akkor megtarthatja azt az esélyt, hogy továbbra is ő vezesse a szocialistákat.

Általános vélekedéssé vált azonban, hogy Gyurcsány Ferenccel nem lehet választást nyerni a szocialistáknak – mondta a a politológus.

Stumpf István ugyanakkor úgy véli: a szocialisták nem képesek megnyerni a következő választásokat, bárki vezesse is őket.

Nem nyugodhat meg az ellenzék

A választók a folyamatosan rossz kormányzati teljesítményt büntetik azzal, hogy a szocialistákat alulminősítik, a Fideszre pedig szavaznának – mondta a Századvég Alapítvány elnöke.

Stumpf István hozzátette: nem megszokott, hogy az ellenzék a kormányzati ciklus közepén ilyen magasan vezessen, és általában jobban ingadozik a népszerűsége az aktuálisan vezető ellenzéki pártnak.

Ez kényelmes helyzetet jelenthetne az ellenzéknek, hiszen csak ki kellene várnia, hogy az embereknek mikor lesz elegük a kormányzatból és a nem teljesített ígéretekből – közölte a politológus.

A Századvég Alapítvány elnöke azonban felhívta a figyelmet arra, hogy a közvélemény-kutatásokban nemcsak a kormány, hanem az ellenzék munkáját is negatívan ítélik meg a válaszadók: két-három hónappal ezelőtt a két mutató még szinte megegyezett, mára az ellenzék valamit javított a pozícióján.

A miniszterelnöki alkalmassági mutatók is változtak: korábban Gyurcsány Ferencnek volt 1-2 százalékos előnye, az állás azonban megfordult: most Orbán Viktor vezet 6-7 százalékkal – mondta Stumpf István.

Komoly figyelmeztetés

A politológus szerint ugyanakkor az ellenzéknek tekintettel kell lennie arra, hogy a népszerűségi mutatók nem válthatók közvetlenül politikai, mandátumbéli pozíciókká.

A tavasz általában újabb csökkenést hoz a kormánypártok népszerűségében, ha pedig tovább csökken az MSZP 15-18 százalékos támogatottsága, az már nagyon súlyos figyelmeztetés kell, hogy legyen a szocialisták számára – mondta a Századvég Alapítvány elnöke.

(inforadio.hu)