Fotó: Sulyok Tamás, Facebook
Hirdetés

A találkozón a Három Tenger Kezdeményezés továbbfejlesztése lesz terítéken a részes államok államfői, a meghívott vendégek, és a stratégiai partnerek részvételével – mondta a köztársasági elnök a csúcstalálkozó előtt a helyszínen csütörtökön a sajtó képviselőinek.

Kiemelte: Magyarország közép-európai országként tudja definiálni magát, és mivel Közép-Európát a közös történelem és a közös kultúra tartja össze, a Három Tenger Kezdeményezés Magyarország számára is sokat jelent.

Sulyok Tamás hozzátette: a Három Tenger Kezdeményezés infrastruktúrában és fejlesztésben fogja össze Közép-Európát.

Évente 13, a Balti-tenger, a Fekete- és az Adriai-tenger között fekvő ország, így Észtország, Lettország, Litvánia, Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Magyarország, Szlovénia, Ausztria, Horvátország, Románia, Görögország és Bulgária részvételével rendezik meg a Három Tenger Kezdeményezés (3SI) csúcstalálkozóját és üzleti fórumát.

Korábban írtuk

A Három Tenger Kezdeményezés célja az együttműködés előmozdítása, elsősorban az infrastruktúra fejlesztése érdekében az energetikai, a közlekedési és a digitális szektorban, új beruházásokat, gazdasági növekedést és energiabiztonságot megcélozva.

A munkalátogatásra érkezett köztársasági elnök a csúcstalálkozó előtt a Magyar Érdemrend lovagkereszt kitüntetést adta át Muza Rubackyte zongoraművésznek, zenepedagógusnak, a litván Liszt Ferenc Társaság elnökének, a Vilniusi Zongorafesztivál művészeti igazgatójának Liszt Ferenc életművének népszerűsítését a litván Liszt Társaság, a LISZTuania megalapításával és a Lisztofonija zongoraverseny rendszeres megrendezésével is szolgáló elkötelezett tevékenysége elismeréseként.