Fotó: parlament.hu (képernyőfotó)
Hirdetés

Szabó Szabolcs (Momentum) arról beszélt, hogy a kormánynak be kellene rendelnie az orosz nagykövetet, miután a nagykövetség az 1956-os szabadságharcosokra hivatkozva bírálta az amerikai szankciókat. Ehelyett a külgazdasági és külügyminiszter Moszkvába ment tárgyalni, ez hogyan szolgálja a magyar érdeket? – vetette fel.

Azt is kérdezte, hogy mennyiben volt magyar érdek a Nemzetközi Beruházási Bank idehozatala Budapestre.

Úgy vélte, a magyar érdeket kell képviselnie a kormánynak és vissza kellene építenie a bizalmat a szövetségesekkel.

Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára úgy válaszolt: pontosan tudni, hogy Oroszország Közép-Európára milyen fenyegetést jelentett az elmúlt évszázadokban. 1956 pedig politikai és nemzeti identitásképző alapkő – fogalmazott.

Korábban írtuk

Közölte: ugyanakkor a XX. század második felében volt Magyarországon egy a szovjet jelenlétet feltétel nélkül kiszolgáló magyar kollaboráns osztály, és a képviselő e hatalom politikai örököseivel indult a legutóbbi választáson.

Azt is mondta, ha abból indulnak ki, hogy a magyaroknak a történelmük során kikkel volt konfliktusuk, és ennek alapján alakítják a diplomáciát, akkor csak nagyon nehezen tudnak kapcsolatot építeni az országokkal. Magyarországnak nincsenek ellenségei – jelentette ki.