Fotó: MTI/Kovács Tamás
Hirdetés

Szabó Tímea (Párbeszéd) szerint a miniszterelnöknek csupán 133 felelőtlen emberre van szüksége a benyújtott javaslatok elfogadásához. Arra is választ várt, miért volt az ülésteremben az a szegedi képviselő, aki március 15-én együtt koszorúzott azzal az orvos-rektorral, akit azóta koronavírussal diagnosztizáltak. 

Szerinte a miniszterelnök minden megnyilvánulásával azt sugalmazta, hogy „ránk itt semmi szükség nincsen”. Ismét azt kérte, hogy a Ház előtt lévő, a veszélyhelyzettel összefüggő törvényjavaslatokba írják bele a 90 napos határidőt.

Közölte: felelőssége nemcsak a kormánynak van, az ellenzékiek ugyanúgy a választóikat képviselik. „Nem fogunk korlátlan hatalmat adni”- jelentette ki.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára válaszában kijelentette: rendkívül helyzet van, amikor „nem működnek és nem segítenek a szokásos pártpolitikai vagdalkozások”.

A kormány minden olyan ügyben együttműködésre törekszik, ami az ország végelmét, a munkahelyek megmentését szolgálja – szögezte le. A vírus már bárhol ott lehet, bárki lehet vírushordozó – mutatott rá -, a késlekedésnek pedig súlyos ára lesz.

Már tizennégy uniós országban hirdettek valamilyen rendkívüli állapotot, és ahol parlamenti megerősítés kellett, ott az ellenzék is támogatta azokat. „Önökön múlik, szeretnének-e negatív értelemben vett nemzetközi példa lenni” – fogalmazott. Most az összefogás ideje van, amikor mindenkinek felelőssége van – szögezte le.

„Nem kap felhatalmazást Orbán Viktor a diktatórikus kormányzásra” – napirend előtti felszólalásom. #Párbeszéd

Gepostet von Szabó Tímea am Montag, 23. März 2020