A Párbeszéd a klímavészhelyzet kihirdetéséről szóló törvényjavaslatának parlamenti vitája – Szabó Tímea nyitóbeszéde #Párbeszéd

Gepostet von Párbeszéd Magyarországért am Dienstag, 21. April 2020
Hirdetés

Szabó Tímea (Párbeszéd) kijelentette: a klímavészhelyzet kihirdetéséről benyújtott javaslat a jövő szempontjából az egyik legfontosabb, amelyet az elmúlt években tárgyaltak, mert ez valóban a jövőről szól. Kifogásolta, hogy a koronavírus-járvány közepén tűzték napirendre a tavaly benyújtott ellenzéki javaslatot, hogy – mondta – bebizonyítsák: most is működik a parlament.

Úgy vélte, a javaslat a klímáról, az éghajlatváltozásról szól, és minden, ami most történik, összefügg a klímaválsággal. Felelőtlen félrevezetés azt mondani, hogy a Kárpát-medence védettebb a klímaváltozás hatásaival szemben, ennek épp az ellenkezője az igaz – közölte.

A képviselő problémaként szólt arról, hogy szinte nem maradt termőföld állami kézben, és nincs önálló minisztériuma környezetvédelemnek. Emellett a kormány több esetben is rendeleti úton kényszerített rá településekre környezetszennyező külföldi beruházásokat – mondta.

A szükséges lépések között említette, hogy ki kell hirdetni a klímavészhelyzetet, biztosítani kell a háztartások energetikai felújítását és engedélyezni kell a szélerőművek építését.