Fotó: MTI/Rosta Tibor
Nógrádi Zoltán (Fidesz-KDNP) polgármester, Palkovics László innovációs és technológiai miniszter és Nemesi Pál, a Dél-alföldi Gazdaságfejlesztési Zóna komplex fejlesztéséért felelõs kormánybiztos (b-j) elhelyezi az idõkapszulát a Szegedi Szakképzési Centrum Tóth János Mórahalmi Szakképzõ Iskola új, 150 férõhelyes kollégiumának alapkõletételén 2021. október 21-én.
Hirdetés

Az ünnepségen Palkovics László hangsúlyozta, Magyarország újraiparosodása megkezdődött, a folyamat egyik feltétele pedig a megfelelően képzett munkaerő.

A szakképzési rendszer három éve indult továbbfejlesztéséről szólva az innovációs és technológiai miniszter kifejtette, lényegesen megemelték a pedagógusok javadalmazását, megújulnak a szakképzőcentrumok épületei és eszközei, megalkották a szakképzési törvényt, amely révén érvényesülnek a munkaerőpiac igényei is. Létrehozták az ötéves technikumokat ahonnan a diákok érettségivel, szakmával távozhatnak vagy rögtön egyetemre is mehetnek.

A miniszter rámutatott, az első eredmények már látszanak, tavaly 10 százalékkal nőtt a szakképzést, technikumokat választók száma, ami immár második alkalommal meghaladta a gimnáziumba jelentkezőkét.

Hozztette: a kiváló magyar-szerb együttműködés eredménye, hogy a vajdasági diákok ugyanolyan feltételekkel tanulhatnak itt, mint a magyarországiak.

Korábban írtuk

Nógrádi Zoltán (Fidesz-KDNP) polgármester úgy fogalmazott, a kollégium a térség, a határzóna meghatározó jelentőségű intézménye lesz, amely hozzájárul a gazdaság stabilizálásához, az elvándorlás csökkentéséhez a határ magyarországi és vajdasági oldalán egyaránt.

A helyszínen kiosztott sajtóanyag alapján a tervek szerint jövő októberben nyíló kollégiumba a Szegedi Szakképzési Centrum Tóth János Mórahalmi Szakképző Iskola tanulói nyerhetnek majd felvételt. Az iskola a 2018/2019-es tanévben nyitotta meg kapuit és tanulói létszáma felmenő rendszerben folyamatosan bővül. A kollégiumi ellátásban részesülők csaknem négyötöde vajdasági magyar diák. Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy a korábban felvetteken túl a következő években, évente harminc-negyven új tanuló elhelyezését kell a kisvárosban megoldani.

A háromszintes, 3448 négyzetméteres alapterületű kollégiumépület – amelynek kivitelezője a Bauszer Kft. – mellett multifunkciós rektorán borítású sportpályát alakítanak ki, az udvart pedig parkosítják.